'Pushende ouders en zaakwaarnemers zitten carrière van talenten in de weg'
Mourinho stelt meer jongelingen op nu de titel in de Premier League binnen is

'Pushende ouders en zaakwaarnemers zitten carrière van talenten in de weg'

18-05-2015 16:36

Het duurt soms een eeuwigheid in de Premier League, voordat een talent doorbreekt. Zeker bij Chelsea, waar het geld regeert. Maar volgens trainer José Mourinho ligt de schuld bij de ouders en zaakwaarnemers.

De Portugese trainer, die vorige week kampioen van Engeland werd met Chelsea, waarschuwt jonge spelers voor hun pushende en opdringerige ouders en zaakwaarnemers. Volgens Mourinho zijn zij het grootste gevaar voor de carrière van jongelingen, en niet grote aantal buitenlandse spelers of sterspelers. "Als de speler bijna klaar is voor het echte werk, denken de ouders en zaakwaarnemers vaak dat hij er definitief al is. Dat werkt negatief voor de ontwikkeling van jonge voetballers", zegt Mourinho in The Telegraph.

"Ouders en zaakwaarnemers denken eerst aan het geld, nog voordat ze denken aan de carrière. Dat zorgt voor veel onzekerheid en daar hebben de tieners geen baat bij. Zij hebben stabiliteit nodig." Mourinho vindt ook dat jonge spelers langer moeten doorbrengen in de beloftenelftallen. "Behalve als die spelers bij een kleine club voetballen en dan meteen naar het eerste worden gehaald. Anders is het beter om die jongens te laten wennen aan het niveau bij de beloften en ze af en toe bij de selectie te halen. Dan bouwen ze ritme en stabiliteit op."

Mourinho maakt tegen West Bromwich Albion mogelijk gebruik van een aantal talenten, die zich kunnen bewijzen nu Chelsea kampioen is. Onder andere Nathan Aké hoopt daardoor speelminuten te krijgen.