Sneijder biedt hulp aan: 'Hopelijk kunnen we dankzij hem het WK winnen'

Sneijder biedt hulp aan: 'Hopelijk kunnen we dankzij hem het WK winnen'

Gepubliceerd: dinsdag 19 mei 2015 om 12:46di 19-05-2015 om 12:46

China is bezig om als natie ook een groot voetballand te worden. De president van China, Xi Jinping wil dit jaar nog vijftigduizend voetbalscholen oprichten om talenten op te leiden. Daar zijn echter wel zesduizend trainers voor nodig en die zijn moeilijk te vinden.

Jan Olde Riekerink, voormalig hoofd opleidingen bij Ajax, is tegenwoordig coach bij het Olympische elftal en verantwoordelijk voor het jeugdvoetbal in China. In die hoedanigheid leidde hij afgelopen weekeinde een training voor de eerste twintig trainers die in aanmerking komen voor de voetbalschool. 

"Het begint vaak met het gedrag van coaches", zegt hij tegen de NOS. "Wat hier normaal is, is dat de coaches roken tijdens de training. Daarom stonden we zelf even met een sigaret voor de training. Dat is hier gewoon, maar bij ons not done. Qua gedrag hebben we ze zo een spiegel voorgehouden."

Om de juiste trainers te vinden, schakelde de Chinese voetbalbond het bedrijf Sport8 in. Dat is opgericht door Wesley Sneijder en hij helpt de Chinezen bij het vinden van goede mensen. De middenvelder van Galatasaray en Oranje deed een oproep op Twitter en meteen meldden zich honderden trainers. 

"Met die hulp kunnen we veel trainers voor jonge kinderen opleiden. Daarna krijgen we een Wesley Sneijder van China, een Robben van China, een Johan Cruijff van China. Zodat China op een dag, hopelijk voor ik te oud ben, het WK kan winnen", zegt Bai Qiang, mede-oprichter van het bedrijf van Sneijder.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws