In het kort: Van Ginkel wint met Milan, Primera División heeft oude bekende terug

In het kort: Van Ginkel wint met Milan, Primera División heeft oude bekende terug

24-05-2015 22:44
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Milan wint, assist Van Ginkel
AC Milan heeft zondag de voorlaatste wedstrijd van het seizoen gewonnen van Torino. De ploeg van Nigel de Jong en Marco van Ginkel zegevierde in het eigen San Siro met 3-0. Hoewel er voor beide ploegen niets meer op het spel stond, beëindigde zowel Milan als Torino het duel met tien man. Stephan El Shaarawy zette Milan na achttien minuten op voorsprong.

Milan leek zichzelf daarna in de vingers te snijden. Cristian Zaccardo kreeg kort voor rust toen hij een doorgebroken speler onderuit haalde. Cristian Molinaro deed dat aan de kant van Torino na een uur spelen echter ook. Hij haalde de doorgebroken Van Ginkel onderuit en kon vertrekken. Giampaolo Pazzini benutte de toegekende strafschop. El Shaarawy maakte er daarna, op aangeven van Van Ginkel, nog 3-0 van. Milan staat met nog een wedstrijd te gaan tiende. Torino is de nummer negen.

Betis terug op hoogste niveau
Real Betis keert na een jaar afwezigheid weer terug op het hoogste niveau. De club uit Sevilla won zondag voor eigen publiek met 3-0 van Alcorcón. Daardoor eindigt Betis in ieder geval bij de eerste twee clubs van de Segunda División. Die twee plekken geven aan het eind van de competitie recht op promotie.

Betis eindigde vorig seizoen onderaan in de Primera División, terwijl de ploeg nog overwinterde in de Europa League. Dit seizoen ging het een stuk beter met de ploeg. Betis vergaarde in veertig wedstrijden 84 punten, zes meer dan nummer twee FC Girona en acht meer dan nummer drie Sporting Gijón. Er zijn nog twee speelronden te gaan.

Ferdinand zoekt publiciteit op

Rio Ferdinand is zondag voor het eerst sinds het overlijden van zijn vrouw Rebecca naar buiten getreden. In een lange verklaring dankt hij iedereen voor de steun van de laatste weken. 'Het is een heel moeilijke tijd. Het aantal steunbetuigingen dat ik heb gekregen is ongelooflijk. Speciale dank gaat uit naar Queens Park Rangers, Manchester United, West Ham United en Liverpool, die allemaal een laatste eer aan mijn vrouw hebben betoond. Dat hebben mijn kinderen ook gezien. Ze zijn geïnspireerd geraakt. Dank!'

Ook Riga redt het niet
Standard Luik heeft voor de derde keer dit seizoen afscheid genomen van een hoofdtrainer. José Riga maakte zondag na afloop van de laatste competitiewedstrijd tegen Charleroi (2-0-winst) bekend te vertrekken. De 57-jarige Belg stond pas sinds februari van dit jaar voor de groep. Riga volgde Ivan Vukomanovic op, die werd ontslagen wegens tegenvallende resultaten. Deze Serviër nam in oktober op interim-basis de functie van hoofdcoach over van de Israëliër Guy Luzon bij de club uit Luik. Standard eindigde dit seizoen als vierde in de Belgische competitie. Riga was in het seizoen 2011-2012 al hoofdcoach van Standard.

Bundesliga bijna compleet
SV Darmstadt 98 keert na 33 jaar terug op het hoogste niveau in Duitsland. De ploeg van trainer Dirk Schuster won zondag op de slotdag van de competitie met 1-0 van FC St. Pauli en verzekerde zich daarmee van de tweede plaats in de tweede Bundesliga. Samen met kampioen FC Ingolstadt 04 promoveert Darmstadt naar de Bundesliga. De ploeg uit de regio Hesse speelde twee jaar geleden nog op het derde niveau, maar zit volgend seizoen na twee promoties op rij bij de beste achttien clubs van Duitsland. Darmstadt speelde in 1981-1982 voor het laatst in de Bundesliga. Karlsruher SC stelde door de winst op TSV 1860 München (2-0) de derde plaats veilig en speelt in de play-off tegen Hamburger SV, de nummer zestien van de Bundesliga. Inzet is een plek op het hoogste niveau. De wedstrijden worden gespeeld op 28 mei en 1 juni.

Succes Denswil en Vormer
Club Brugge heeft zich zondag verzekerd van een plek in de voorrondes van de Champions League voor komend seizoen. Dat dankte Brugge aan de nipte overwinning op Kortrijk: 1-0. Club eindigt daardoor als tweede in de eindrangschikking, achter kampioen AA Gent. Club kwam al snel op voorsprong in het eigen Jan Breydelstadion. José Izquierdo schoot na twee minuten raak, op aangeven van Víctor Vázquez. De ploeg van Stefano Denswil en Ruud Vormer, die de hele wedstrijd speelden, hield de voorsprong lang genoeg vast om de tweede plek veilig te stellen. Club hield door de zege Anderlecht achter zich. De Brusselaars boekten in de laatste wedstrijd wel een knappe zege op Gent: 2-1.

Dortmund haalt al versterking
Middenvelder Gonzalo Castro voetbalt de komende seizoenen voor Borussia Dortmund. Dat maakte de club, die zich zaterdag verzekerde van deelname aan de Europa League, een dag na het competitieslot bekend. De 27-jarige Castro komt over van Bayer Leverkusen. Naar verluidt betaalt Dortmund twaalf miljoen euro voor de in Duitsland geboren voetballer met Spaanse roots. "We zijn blij dat we met Castro een ervaren en technisch begaafde middenvelder hebben binnengehaald die op meerdere posities inzetbaar is", zei sportdirecteur Michael Zorc. Castro tekende een contract voor vier seizoenen bij de club die zaterdag nog met VfL Wolfsburg gaat strijden om de Duitse beker.

Steun van Ronaldo aan Ancelotti
Als het aan Cristiano Ronaldo ligt, dan is Carlo Ancelotti ook volgend seizoen trainer van Real Madrid. De vedette van de Spaanse club zette een foto van zichzelf en de Italiaanse coach op Twitter. "Geweldige coach, fantastisch persoon", stelde Ronaldo. "Ik hoop dat we komend seizoen weer samenwerken." Ancelotti ligt onder vuur bij Real Madrid na een teleurstellend seizoen. De club moest de landstitel aan Barcelona laten en werd in de halve finale van de Champions League uitgeschakeld door Juventus. Ronaldo veroverde wel de topscorerstitel in de Primera División. Hij maakte in 35 wedstrijden liefst 48 doelpunten voor Real Madrid, een persoonlijk record.

Primeur voor Barcelona
Landskampioen Barcelona heeft het nieuwe tenue voor komend seizoen gepresenteerd. Het tricot van de Catalanen kent een primeur: voor de eerste keer in de historie van Barça heeft het shirt géén verticale strepen. Het kersverse tenue van de Champions League-finalist heeft in het seizoen 2015/2016 horizontale strepen. 

Klinsmann feliciteert Stevens
Huub Stevens handhaafde zich met VfB Stuttgart in de Bundesliga en dat leverde groot feest op. De Nederlandse trainer ontving zaterdag felicitaties van Jürgen Klinsmann, tegenwoordig bondscoach van de Verenigde Staten en in het verleden succesvol speler van Stuttgart. 'Gefeliciteerd met het klassebehoud! Fantastisch werk van Huub Stevens en zijn staf', aldus Klinsmann, die op 5 juni met de VS aantreedt tegen Oranje in een oefenduel.