Voor Ajax, voor mij, voor hem, voor iedereen was het beter dat ik zou vertrekken
"Dat is geen leuke mededeling"

"Voor Ajax, voor mij, voor hem, voor iedereen was het beter dat ik zou vertrekken"

24-06-2015 18:41
2

John van 't Schip verdween in 2010 uit Amsterdam, nadat hij jarenlang als asisstent op de Ajax-bank had gezet. Eén man was verantwoordelijk voor zijn vertrek.

Dat was Martin Jol. De trainer werd zes jaar geleden aangetrokken als vervanger van Marco van Basten, die kort voor het einde van het seizoen een gat achterliet door plotseling te vertrekken. "Ik heb bij Ajax aangegeven dat ik de functie van hoofdtrainer graag van Marco zou overnemen", vertelt de huidige hoofdcoach van het Australische Melbourne City FC aan Voetbal International.

"Maar ze wilden iemand van buitenaf in plaats van een Ajax-jongen. De keuze viel op Martin Jol. Mijn contract liep door en ik voel me nergens te groot voor", vervolgt Van 't Schip. "Na een gesprek met Jol besloot ik in de rol van assistent verder te gaan. Maar de samenwerking met Martin is nooit soepel verlopen."

"Er wás eigenlijk geen samenwerking. Het leek of Jol mij verweet dat ik jarenlang met Marco had gewerkt. Dat kan, maar zég dat dan gewoon. Zo hebben we het zelf óók gedaan toen Marco, Rob Witschge en ik bij Ajax begonnen. Dat ging ten koste van Alfons Groenendijk. We hebben Alfons meteen verteld dat er voor hem geen plek meer was. Dat is geen leuke mededeling, maar het is in elk geval duidelijk en eerlijk."

Van 't Schip probeerde meerdere keren de muur die Jol om zichzelf heen had gebouwd te doorbreken, laat hij weten. "Ik heb Jol twee keer aangesproken op onze moeizame band, maar er kwam geen verandering in. Toen ben ik naar Van den Boog gestapt om te zeggen dat dit niet ging werken. Voor de club, voor mij, voor Martin, voor iedereen was het beter dat ik zou vertrekken."