Cocu ziet grote uitdaging: "Dat komt het groepsgevoel niet ten goede"
Phillip Cocu kende anderhalf jaar geleden een moeilijke periode. De trainer moest zijn werkzaamheden neerlegen vanwege een operatie aan een goedaardige tumor in de rug. Zelf noemt Cocu die tijd 'de meest heftige periode van mijn leven'.
"In het begin was ik er dagelijks mee bezig, maar naarmate de tijd vordert wordt dat minder", zegt Cocu in een lang interview met Metro. "Maar het zit altijd in mijn achterhoofd. Als ik op controle moet denk ik er wat vaker aan. Die jaarlijkse controles vind ik prettig, alles wordt goed in de gaten gehouden. Het is geen extreme stress, maar ik kan niet ontkennen dat het me niet bezighoudt. Je wilt je gevoel toch bevestigd zien en horen dat het goed is."
Cocu, die door de zware periode als mens veranderd is, maakte PSV vorig jaar kampioen en dat is dit jaar weer de doelstelling. Voor de oud-prof is het belangrijk om van zijn ploeg weer een hecht collectief te maken. Daar zit voor hem de grootste uitdaging. "We zijn in Nederland snel geneigd om iets te veroordelen. De huidige generatie is anders, maar dat hoeft niet goed of slecht te zijn."
"Het is een feit dat het nu allemaal wat individualistischer is. Iedereen heeft wel een mobiel of een tablet en zit op een schermpje te staren, een ander heeft weer een koptelefoon op. Het beste wat ik kan doen is om me te proberen te verplaatsen in die jongens van nu in plaats van dingen te verbieden of te zeggen wat beter is. Daarin sta ik natuurlijk niet alles toe."
"Vorig seizoen waren de spelers bijvoorbeeld druk bezig met tafeltennissen en voetvolley. Er werden toernooitjes gehouden en ook buiten de club om werd er afgesproken. Het jaar daarvoor ging dat heel moeizaam. Ik moest uitleggen waarom bepaalde dingen nodig waren. Je moet niet alleen met mensen omgaan bij wie je je comfortabel voelt, dat komt het groepsgevoel niet ten goede", besluit Cocu in Metro.