Slechte herinneringen aan Turkije: Clarence, dat weet jij ook nog wel hè?

Slechte herinneringen aan Turkije: "Clarence, dat weet jij ook nog wel hè?"

06-09-2015 07:00

Het belooft zondag een heet avondje te worden voor Oranje. Op bezoek in Konya zullen tienduizenden Turkse fans hun land hartstochtelijk aanmoedigen. Achttien jaar geleden ging het al eens mis voor Nederland in Turkije. 

Destijds verloor het Nederlands elftal met 1-0. De legendarische Turkse spits Hakan Sükür (foto) tekende toen voor het doelpunt. Sükür stond zaterdag op het veld tijdens het benefietduel van Laureus All Stars tegen de Real Madrid Legends. Hij trof een aantal spelers - Edwin van der Sar, Arthur Numan, Ronald de Boer en Pierre van Hooijdonk - die in 1997 ook op het veld stonden tijdens de toenmalige nederlaag van Oranje in Turkije. 

"Ik had het er nog even met Van der Sar over, hoe dat in 1997 in Bursa ging. Ik hoop dat een van onze jongens hem er in Konya net zoals ik inprikt", vertelde Sükür na afloop aan De Telegraaf. 

"Natúúrlijk hebben we het nog even over die wedstrijd gehad", voegde Van Hooijdonk daar aan toe. Hij haalde met Sükür herinneringen op. "Ik zei nog: ik kan me nog een wedstrijdje in Bursa herinneren… Moest Sükür natuurlijk lachen. Ik riep Clarence Seedorf er ook nog even bij, die tien meter verderop stond. Die wedstrijd weet jij ook nog wel, hè?"  Destijds eiste Seedorf bij een 1-0 achterstand een penalty op in de slotfase. Hij schoot hoog over. 

"Ik denk dat de druk op de Turken groter is dan bij Nederland, dat door de late gelijkmaker van Letland tegen Turkije toch nog een beter perspectief heeft gekregen. Zij hebben ook al zo vaak een eindronde gemist", aldus Van Hooijdonk.