Wij liepen het EK alleen maar mis door die rare wedstrijd van Spanje

"Wij liepen het EK alleen maar mis door die rare wedstrijd van Spanje"

07-09-2015 22:11
5

De laatste keer dat het Nederlands elftal zich niet wist te plaatsen voor een EK was in het jaar 1983. Peter Houtman en Bud Brocken weten nog goed hoe een bizarre wedstrijd van Spanje een einde maakte aan de Europese aspiraties.

In 1983 won Spanje met 12-1 van Malta, waardoor het net een beter doelsaldo had dan Nederland en zich daardoor plaatste voor het EK. "Ik was op wintersport in Oostenrijk en zat in een skihut", herinnert Brocken zich in gesprek met de NOS. "Toen we te horen kregen dat Malta op voorsprong kwam, zijn we gaan feesten. Kat in het bakkie, dachten we. Toen we nadien hoorden van de enorme overwinning van Spanje, waren we verbijsterd. Een enorme deceptie."

Volgens Houtman is het Oranje van nu niet te vergelijken met het elftal van toen. "De tijd was toen anders, het voetbal was anders en we voetbalden echt niet slecht, hè, vergeet dat niet", aldus de stadionspeaker van Feyenoord. Houtman ziet een verschil tussen de talenten van vroeger en nu. Volgens hem komen talenten als Memphis Depay en Davy Klaassen nog tekort. "Zij kunnen een team nog niet op sleeptouw nemen. Dat konden de talenten van toen wel. Je zag de klasse al aan Gullit, Van Basten en Rijkaard. De lichting van nu is toch iets minder getalenteerd."