Nederlandse topspits was 'pingelaar, pure middenvelder': Vijftien miljoen...

Nederlandse topspits was 'pingelaar, pure middenvelder': "Vijftien miljoen..."

Gepubliceerd: donderdag 1 oktober 2015 om 19:09do 01-10-2015 om 19:09

Als Ruud van Nistelrooy in zijn loopbaan Foppe de Haan niet was tegengekomen, was hij ongetwijfeld nooit zo'n goede spits geworden. De voormalig oefenmeester van sc Heerenveen zag in middenvelder Van Nistelrooy een echte spits. En zo geschiedde.

De Haan haalde Van Nistelrooy in 1997 naar Heerenveen. Bij Den Bosch maakte hij furore als 'pingelaar, een pure middenvelder'. Van Nistelrooy begreep dan ook niet dat De Haan hem als spits zag. "Ruud begon te lachen en zei dat ik me vergiste, dat hij toch écht een middenvelder was. Nou klaar. Ik zet hem er toch neer. In de eerste de beste wedstrijd in de Intertoto mist hij een enorme kans in de laatste minuut."

Van Nistelrooy verklaarde 'moe' te zijn. "Ik herinner me dat ik hem voorhield dat hij veel te veel werk had verzet. Dat een spits als een luipaard moet zijn, wachtend op zijn prooi. 'Maar ik ben geen spits', zei hij weer. Een wedstrijd later werkt hij zich weer over de kop. Hij deed vervelend, ik was vervelend en ik denk: ik haal hem eraf." Een confrontatie was het gevolg. "Niet erg. Je moet de confrontatie aangaan om een stap verder te komen, het niet laten geworden."

Uiteindelijk ging Van Nistelrooy overstag, met de voorwaarde dat De Haan hem zou helpen een echte spits te worden. Vele trainingsuren volgden. "Het einde van het verhaal is bekend. We haalden hem voor één miljoen en verkochten hem voor vijftien miljoen. En daar hebben wij het nieuwe stadion van gebouwd", glimlacht De Haan.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws