Groningen pakt eerste Europa League-punt ooit na bizarre slotfase

22-10-2015 22:58
17

FC Groningen heeft zijn eerste punt in de Europa League te pakken. Slovan Liberec werd donderdagavond op een 1-1 gelijkspel gehouden door de ploeg van Erwin van de Looi.

FC Groningen sloeg in de eerste twee groepswedstrijden geen deuk in een pakje boter, maar kwam donderdagavond in Tsjechië aanmerkelijk beter voor de dag. De bezoekers werden in de rug gesteund door de massaal meegereisde aanhang, die de supporters van de thuisclub negentig minuten lang overstemden.

Groningen begon fel en kreeg ook de beste kansen, maar die waren niet besteed aan Mimoun Mahi. De clubtopscorer was met afstand de gevaarlijkste man in Groningse zijde en had pech toen kort na rust een vrije trap van dertig meter op de lat uiteenspatten. Aan de andere kant hield doelman Sergio Padt zijn ploeg verschillende keren op de been.

Slovan Liberec, met de Oranje-beulen David Pavelka en Josef Sural in de basis, slaagde er in de tweede helft lange tijd niet in een bres in de Groningse defensie te slaan. Na een rode kaart voor Michael de Leeuw, die zijn tegenstander vol in het gelaat trapte, leek het alsnog fout te gaan. Nota bene Derrick Luckassen maakte kort voor het einde de 1-0 voor Slovan.

Groningen knokte zich uit geslagen positie echter terug. Danny Hoesen verzilverde in de laatste minuut van de blessuretijd een strafschop, al had hij daar twee pogingen voor nodig. Door het dramatische gelijkspel heeft de eredivisionist zijn eerste punt in de Europa League te pakken. Sporting Braga won in Portugal verrassend van Olympique Marseille (3-2) en gaat in groep F aan kop met negen punten.