Feyenoord schakelt Ajax in laatste seconde uit: Veltman laat Kuip ontploffen

28-10-2015 21:39
227

Feyenoord heeft de bekerwedstrijd tegen Ajax in de allerlaatste seconde gewonnen. De Rotterdammers scoorden in de vierde minuut van blessuretijd door een eigen doelpunt van Joël Veltman, die een vrije trap van Karim El Ahmadi achter de ingevallen Jasper Cillessen werkte: 1-0.

Het was een Klassieker met weinig kansen en veel spanning. Ajax greep na het eerste fluitsignaal direct het initiatief en hield dat bijna de hele eerste helft vast, lang zonder vaak voor het doel te komen. Dat kwam vooral omdat de eindpass van de bezoekers ondermaats was. Twee keer had Ajax de mogelijkheid om de score te openen. De grootste kans was voor Viktor Fischer, die na een bal van Daley Sinkgraven oog in oog met Kenneth Vermeer stond, maar de Feyenoord-doelman kwam razendsnel uit zijn doel en redde. Ook Amin Younes zette Vermeer nog aan het werk: zijn schot werd uit de korte hoek gekeerd.

In de tweede helft slaagde Feyenoord wel in wat voor rust niet lukte: vroeg druk zetten tijdens de opbouw van Ajax. Waar de Amsterdammers voor rust de boventoon voerden, was het in het tweede bedrijf de beurt aan de thuisclub. Feyenoord kreeg handenvol mogelijkheden tot kansen, maar vergat die goed uit te spelen.

Eljero Elia bracht Diederik Boer wel in de problemen met een schot en de grootste kans was voor Simon Gustafson, die na een goede voortzetting van Michiel Kramer vrij kon aanleggen, maar hoog over en naast schoot. Boer moest zich na die kans geblesseerd laten wisselen voor Jasper Cillessen. Een van de spaarzame doelpogingen na rust van Ajax kwam van Lasse Schöne, die een vrije trap gered zag worden door Vermeer. De slotfase van de reguliere speeltijd stond vooral in het teken van opstootjes, waarbij onder meer Mike van der Hoorn een gele kaart kreeg voor het keihard in het publiek schoppen van de bal tijdens een dood spelmoment.

Lang leek de wedstrijd op een verlenging af te stevenen, maar in de allerlaatste seconde was het een eigen goal van Veltman die ervoor zorgde dat Feyenoord de bekerkraker won en zich plaatst voor de achtste finales van het bekertoernooi.