'Toen had ik niet het gevoel dat de wedstrijd tegen Nederland door zou gaan'

'Toen had ik niet het gevoel dat de wedstrijd tegen Nederland door zou gaan'

16-11-2015 13:30
4

Joachim Löw zit dinsdag gewoon op de bank bij Duitsland – Nederland. De oefenwedstrijd gaat ondanks de aanslagen in Parijs, waar de Duitsers vrijdag aanwezig waren, door.

Löw gaf maandagmiddag een persconferentie. Daar werd uiteraard gesproken over de hectische dagen sinds de gebeurtenissen in Parijs. "Naar omstandigheden gaat het goed", citeert Bild de bondscoach. "We hebben de eerste schok kunnen verwerken."

"Toen we in Frankfurt landden (zaterdag, red.), had ik het gevoel dat deze wedstrijd niet door zou gaan. Maar na een nachtje slapen was iedereen het erover eens: dit moet gebeuren", vervolgt Löw, doelend op het duel met Oranje. "Het is ook een teken van solidariteit. We zullen tijdens de wedstrijd met elke vezel bij de betrokkenen zijn."

Teammanager Oliver Bierhoff sluit zich bij Löw aan. "Dit gaat over meer dan persoonlijke gevoelens. Dit gaat over waarden. En het is een signaal. We hebben nagedacht hoe we ook voor de wedstrijd een signaal kunnen geven. Er zal wat gaan gebeuren."

Löw beseft dat het sportieve aspect er dinsdag amper toe doet. "De sportrivaliteit die er altijd bestaat tussen Nederland en Duitsland, is deze keer naar de achtergrond verdwenen. Dat we gaan spelen is een boodschap voor vrijheid en democratie."