Overmars fantaseert hardop: Dus wie weet … zitten we er weer dicht tegenaan

Overmars fantaseert hardop: "Dus wie weet … zitten we er weer dicht tegenaan"

28-11-2015 16:05
9

Het is zaterdag op de dag af twintig jaar geleden dat Ajax in Tokio de wereldbeker voor clubteams won. In 1995 werd het Braziliaanse Gremio na strafschoppen verslagen. Marc Overmars, anno 2015 directeur spelerszaken in Amsterdam, was er bij in Japan. 

"Danny Blind schoot uiteindelijk in de penaltyserie natuurlijk de beslissende binnen. Hij kreeg later als man van de wedstrijd een auto. Die ruilde hij in. Het bedrag dat hij daarvoor kreeg, schonk hij aan de mensen rondom het team. Daarbij zat ook een avondje uit. Dat was wel typerend voor Danny, dat deed hij hartstikke goed", blikt Overmars terug op de website van Ajax. "Zo was echt iedereen bij het succes betrokken. Sjakie Wolfs bijvoorbeeld als materiaalman, maar ook Bobby Haarms. Dat voelde Danny met zijn ervaring goed aan."

"We hebben na de finale absoluut nog wat gedronken in het hotel. En het is ongetwijfeld laat geworden. Het was een fantastische periode. Ga maar na: Ajax stond twee seizoen achtereen in de Champions League-finale en bereikte daarna ook nog eens de halve finale", vervolgt hij. "Daarna braken mindere tijden aan. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Zoiets maakt ook Barcelona mee. Het zijn cycli. Daar ontkom je niet aan. Het is in 1995 uiteindelijk een heel mooi rijtje prijzen geworden: landskampioen, Champions League, wereldbeker. Bats! Dat is nu een droom."

Of het winnen van een prijs als de wereldbeker of de Champions League nog tot de mogelijkheden behoort voor de club? "Een voetballer wil prijzen winnen. Dat is je drijfveer. Als je deze erbij hebt staan is dat mooi. Dat Ajax dat een keer eerder was gelukt, in 1972, toont wel hoe bijzonder deze prestatie was. Het was in 1995 ruim twintig jaar na de prestatie in 1972. Dus wie weet … zitten we er weer dicht tegenaan", besluit Overmars.