Van Bronckhorst heeft gouden tip voor selectie: Voor mij is dat vanzelfsprekend

Van Bronckhorst heeft gouden tip voor selectie: "Voor mij is dat vanzelfsprekend"

16-12-2015 16:57
2

Giovanni van Bronckhorst (40) sloot in 2010 zijn actieve carrière af. Sinds medio 2015 is de oud-speler van onder meer Arsenal en Barcelona hoofdtrainer in De Kuip. In een groot interview met Elsevier vertelt Van Bronckhorst over zijn dagelijkse beslommeringen. 

"Ik prijs me gelukkig dat ik nog dagelijks op het veld mag staan met de jongens van Feye­noord, maar fysiek sloopwerk is er niet meer bij", aldus de oefenmeester. "Als coach leef je anders dan als voetballer. Ik drink nu makkelijker een glaasje wijn, 's avonds, thuis. Het heeft geen invloed meer op mijn prestaties."

"Al blijft er iets van de oude cultuur hangen: een dag voor de wedstrijd drink ik zelden. Om scherp te blijven in het hoofd, alert te zijn op details in de wedstrijd. Tijdens de interlandpauze heb ik met de familie een weekendje in Londen doorgebracht. De voorbereiding van zo'n reisje verschaft me nog het meeste plezier: tickets regelen, hotel en restaurantjes uitzoeken, programmaatje maken. Lekker samen, ik krijg daar enorm veel energie van."

Van Bronckhorst hecht belang aan saamhorigheid en wil dat dan ook als gouden tip meegeven aan zijn ploeg. "Tegen mijn spelers zeg ik ongeremd: familie komt op de eerste plaats. Mijn oma en tante waren ook bij de WK-finale in 2010 in Zuid-Afrika. Voor mij is dat vanzelfsprekend. Of het mijn Molukse roots zijn? Die zijn er, zeker, maar hoe ze in mijn dagelijks leven worden vertaald, is moeilijk te zeggen. Het is vooral een manier van denken, een bepaald soort gevoeligheid. Feye­noord is ook een manier van denken. Ik heb altijd geweten dat ik mijn laatste wedstrijd als voetballer in de Kuip zou spelen."