'Bij Ajax is ook vaak gezeik en die denken: há, uiteindelijk blijven wij de beste'

'Bij Ajax is ook vaak gezeik en die denken: há, uiteindelijk blijven wij de beste'

26-02-2016 07:59
9

Ruud Gullit vindt het ongelooflijk dat Feyenoord-supporters onlangs Michiel Kramer en Marko Vejinovic hebben bedreigd. De oud-speler en voormalig trainer van de Rotterdammers zet zijn vraagtekens bij de invloed en de emotionele uitspattingen van de fans.

"Dat kán toch niet?", reageert Gullit in het Algemeen Dagblad. "Dat is een soort vorm van huiselijk geweld, als het ware. Dat is net alsof je je eigen vrouw slaat. Nou, een huwelijk waarin de vrouw wordt geslagen, kan volgens mij nooit een gezond huwelijk zijn." Hij bekijkt de situatie in De Kuip inmiddels als een 'betrokken buitenstaander'.

"De mensen rondom Feyenoord zijn zó cynisch geworden, dat het als een deken over de club is gaan liggen. En het gevaar bestaat dat dat cynisme ook de club binnensluipt", aldus Gullit. "Bij Ajax is ook vaak gezeik, maar die denken, of dat nu terecht is of niet: Há, uiteindelijk blijven wij de beste. Bij PSV hebben ze weer op een andere manier schijt. Daar heerst de gedachte: laat die gasten in het westen maar schreeuwen, wij doen het hier lekker op onze eigen manier."

Gullit roept dan ook op tot verandering. "Bij Feyenoord overheerst te vaak de frustratie, de ergernis, de haat, het fatalisme. Het is nooit goed - en het wordt zogezegd nooit wat. Die voortdurende negatieve druk op trainers, op spelers, op bestuurders. Dat is volgens mij echt een ongezond grote factor geworden - en ik denk dat bijna iedereen die er heeft gewerkt, wel snapt wat ik bedoel."