Keiharde klap voor FC Twente: bestuurlijke top moet vertrekken bij club

Keiharde klap voor FC Twente: bestuurlijke top moet vertrekken bij club

01-03-2016 21:20
40

Bestuurders die tussen 2013 en juni 2015 indirect of direct betrokken waren bij het financiële wanbeleid van FC Twente, moeten hun functie bij de club neerleggen. Dat meldt de KNVB, dat via Ben Knüppe onafhankelijk onderzoek deed naar de malaise binnen de Enschedese club.

In het rapport meldt Knüppe dat Gerald van den Belt, Hennie ten Hag, Hein Trebbe en Joop de Winter hun functie moeten neerleggen bij FC Twente. Alleen commissaris Tom Heerts mag blijven. Oud-voorzitter Joop Munsterman en Aldo van der Laan mogen hun op beurt nooit meer een functie bekleden binnen de Enschedese club. De maatregelen zijn een gevolg van onder meer het samenwerkingsverband dat FC Twente in 2014 aanging met investeringsmaatschappij Doyen Sports. Bepaalde toevoegingen in dat contract waren niet bekend bij de licentiecommissie.

De KNVB dreigde met het intrekken van de licensie van FC Twente, tenzij de club meewerkte aan een onafhankelijk onderzoek. Dat is nu het geval geweest. "Dit is een harde, maar noodzakelijke stap voor FC Twente", aldus KNVB-directeur Bert van Oostveen. "De club heeft een grote en trouwe achterban, is maatschappelijk betrokken en leeft enorm in de omgeving, maar bestuurlijk is er de afgelopen jaren een puinhoop van gemaakt. Bovendien hebben bestuursleden bewust financiële informatie achtergehouden en dat is kwalijk. Daardoor staat de club op de rand van de afgrond."

"Het doorvoeren van de genoemde aanbevelingen uit het rapport is overigens nog geen garantie voor het voortbestaan van de club. De licentiecommissie beoordeelt in een apart traject ook nog de financiële stukken van de club. Kortom, FC Twente moet de komende maanden hard aan het werk, en staat voor moeilijke, deels persoonlijke beslissingen. Maar dit is de enige manier om te zorgen dat de club uit de huidige situatie kan komen en de blik vooruit kan werpen. De KNVB helpt en ondersteunt daar waar het kan, maar de club moet dit helemaal zelf doen."