Feyenoord slaat AZ nipt van zich af en pakt ticket voor bekerfinale

03-03-2016 22:36
79

De finale van de KNVB Beker gaat tussen FC Utrecht en Feyenoord. In de eigen Kuip waren de Rotterdammers donderdagavond met 3-1 te sterk voor AZ.

Feyenoord begon donderdag met één wijziging aan het thuisduel met AZ, dat niet Marko Vejinovic maar Jens Toornstra tegenover zich kreeg. Of het met die tactische wijziging van Giovanni van Bronckhorst te maken had of niet, feit was dat Feyenoord uitstekend begon. AZ werd volledig overrompeld en mocht van geluk spreken dat Dirk Kuyt na een enkele minuten een voorzet van Eljero Elia niet binnengleed.

Op dat moment had gelegenheidsrechtsback Derrick Luckassen al een gele kaart gekregen voor een harde tackle op Elia. In het restant van de wedstrijd bleef hij tegen rood aanhikken. Die kaart werd echter niet getrokken. Luckassen zag wél hoe Feyenoord na een kwartier op voorsprong kwam. Markus Henriksen kreeg een bal ongelukkig tegen zijn rechterbeen en kreeg de eigen goal achter zijn naam.

Feyenoord bleef ook na de openingstreffer de lakens uitdelen, maar goede kansen waren niet aan Elia en Karim El Ahmadi besteed. Koud in de tweede helft moesten de Rotterdammers daar de rekening voor betalen. Ridgeciano Haps stormde de zestien in en na halfslachtig ingrijpen van de Feyenoord-defensie plofte de bal via Kenneth Vermeer op de voet van Henriksen, die zijn eigen doelpunt goedmaakte: 1-1.

Feyenoord was het helemaal kwijt in de tweede helft, waarin een doelpunt van AZ in de lucht hing. De Rotterdammers bleven echter met kunst- en vliegwerk én dankzij de paal overeind. Geheel tegen de verhouding in werd het dik tien minuten voor tijd tóch 2-1 voor Feyenoord. Jens Toornstra bewaarde het overzicht en Michiel Kramer liet De Kuip ontploffen: 2-1.

AZ moest in de slotfase komen om nog wat aan de achterstand te doen en daarvan profiteerde Feyenoord. Nota bene Ron Vlaar, die eerder dit seizoen niet welkom was op Varkenoord, werkte Terence Kongolo tegen de grond in het eigen penaltygebied. Dirk Kuyt benutte de daaropvolgende strafschop. Feyenoord staat daardoor in de finale van de KNVB Beker. FC Utrecht is op 24 april de tegenstander in De Kuip.