De Boer: Dat was voor mij het sein dat ventje in de gaten te gaan houden

De Boer: "Dat was voor mij het sein dat ventje in de gaten te gaan houden"

04-03-2016 10:45
4

Donny van de Beek beleeft dit seizoen zijn doorbraak in de hoofdmacht van Ajax. Heel verrassend is dat niet, want de jonge middenvelder stond al vroeg op de radar van Frank de Boer.

Van de Beek werd op elfjarige leeftijd gespot door Dennis Bergkamp, die toen de D2 onder zijn hoede had. Hij seinde A1-trainer De Boer in. "Dennis begon heel enthousiast te vertellen over een talentje in zijn jeugdploeg", herinnert De Boer zich zeven jaar na dato tegenover Voetbal International. "Een jongen die Dennis deed denken aan hemzelf op die leeftijd. Dat was voor mij het sein dat ventje in de gaten te gaan houden. Dat was dus Donny."

De achttienjarige middenvelder uit Nijkerkerveen lacht bij het aanhoren van de anekdote. Hij blikt terug: "Bergkamp was meteen veel met me bezig in de D-junioren", zegt Van de Beek in het weekblad. "Ik was echt heel bleu toen ik bij Ajax binnenkwam. Liet me in het begin te veel afbluffen door ploeggenoten. Er moest meer pit in bij mij. In de opleiding van Ajax heb ik geleerd voor mezelf op te komen. Later ga je zelf mee in die Ajax-cultuur. Ook dát hoort bij je ontwikkeling."