Arbitrale fouten donderen na in Rotterdam en Leeuwarden: 'Ongelooflijk'

Arbitrale fouten donderen na in Rotterdam en Leeuwarden: 'Ongelooflijk'

08-03-2016 08:16
14

Het zat degradatiekandidaten Excelsior en SC Cambuur het afgelopen weekend niet mee met de arbitrale beslissingen. Trainers Alfons Groenendijk (Excelsior) en Marcel Keizer (Cambuur) balen, maar willen zich er niet te veel achter verschuilen.

Excelsior zag zondag tegen AZ de gelijkmaker van Tom van Weert afgekeurd worden vanwege buitenspel, maar dat was het niet. De Kralingers verloren uiteindelijk met 2-0. Bij Cambuur had de 1-0 van Feyenoord niet mogen tellen omdat aangever Michiel Kramer buitenspel stond. De Leeuwarders verloren met 3-1.

Natuurlijk hadden AZ en Feyenoord de wedstrijd wellicht alsnog gewonnen, maar toch. "Ik had het nog moeten zien", zegt Groenendijk in het Algemeen Dagblad. "Een gelijkspel of meer was absoluut onverdiend geweest. Maar als je die 1-1 maakt, wordt AZ toch nerveus. Dan kan er iets ontstaan." Ook Keizer gebruikt vergelijkbare woorden: "Als wij uiteindelijk het eerste doelpunt hadden gemaakt, weet je nooit hoe zo'n wedstrijd loopt."

Groenendijk was zondag witheet. Hij suggereerde dat het protest van AZ-verdediger Ron Vlaar mede ervoor zorgde dat de goal van Van Weert werd afgekeurd. "Hoe langer je naar dit moment kijkt, hoe triester het wordt. Eén speler overruled de scheidsrechter, grensrechter én vierde man. Het is ongelooflijk", aldus de Excelsior-trainer.

Horen deze beslissingen niet tot de theorie waarbij 'grote' clubs het voordeel genieten ten opzichte van 'kleine' clubs? "Daar moeten we niet over gaan zitten jammeren. Dat is Calimero-gedrag. Veel mensen zullen zeggen dat dit de charme van de sport is", aldus Groenendijk.