Scheidsrechter 'doodop' na racismeschandaal: Het heeft me overvallen

Scheidsrechter 'doodop' na racismeschandaal: "Het heeft me overvallen"

08-03-2016 17:52
2

Scheidsrechter Gert Keijl vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd bij de uit de hand gelopen wedstrijd tussen Harkemase Boys en VVOG. De leidsman moest het ontgelden, nadat hij onder meer de assistent-trainer van de bezoekers een rode kaart had gegeven.

Het duel in de hoofdklasse C werd in de slotfase onteerd door racisme aan het adres van VVOG-speler Pernelly Biya. "Het heeft me veel gedaan ja. Ik heb twee nachten niet geslapen. Ik ben doodop", reageert Keijl op de website van de KNVB. De arbiter werd verweten dat hij niet ingreep, maar zelf ontkent hij dat. Hij ging wel degelijk verhaal halen bij de fanatieke aanhang.

"'Ik heb niet gehoord wat jullie hebben geroepen, maar gebruik je gezonde verstand bij wat je roept', heb ik daar gezegd. Er wordt nu gedaan alsof ik passief bleef, mede door dat filmpje waar dat gedeelte er is uitgeknipt. Maar dat is dus niet waar", aldus Keijl, die naar eigen zeggen niet in kon grijpen omdat hij zelf niets hoorde.

Nadat de assistent van VVOG hem 'scheidsrechter, jij bent de oorzaak van deze ellende' toebeet, kon hij niet anders dan de man wegsturen. "Achteraf heb ik daar spijt van. Ik ben te formeel met de regels omgegaan", laat de leidsman weten. "Het heeft me overvallen. Naderhand heb ik met veel collega’s gesproken en niemand wist hoe hier precies mee om te gaan."

"Als het me nog een keer zou overkomen zou ik overleggen met beide hoofdtrainers en eventueel met de aanvoerders. Dan zou ik zeggen: 'Er wordt me verteld dat er oerwoudgeluiden worden geroepen. Willen jullie verder voetballen of niet?' Nee, ik heb niet overwogen zelf direct te staken. Ik kan geen conclusie trekken van iets dat ik niet heb gehoord", besluit Keijl.