De Tien: grootste rivaliteiten in de voetbalwereld

De Tien: grootste rivaliteiten in de voetbalwereld

Gepubliceerd: donderdag 7 april 2016 om 10:10do 07-04-2016 om 10:10

Rangers pakte onlangs de titel en keert daarmee terug in de Schotse Premier League. Dit betekent dat komend seizoen The Old Firm weer zal plaatsvinden, de altijd beladen derby tussen Celtic en Rangers. Maar wat zijn eigenlijk de meest beladen derby's? Vandaag in De Tien: de grootste rivaliteiten in de voetbalwereld.

Corinthians tegen Palmeiras
De Derby Paulista, zoals de wedstrijd tussen Palmeiras en Corinthians wordt genoemd, is de grootste klassieker in São Paulo. De rivaliteit tussen de twee oudste clubs uit São Paulo stamt uit 1917, toen de aller eerste Derby Paulista met 3-0 werd gewonnen door Palmeiras. Voor de supporters is het resultaat in de onderlinge wedstrijden vaak belangrijker dan de competitie.

Olympiakos Piraeus tegen Panathinaikos
De wedstrijd tussen Olympiakos Piraeus en Panathinaikos wordt ook wel de Derby van de Eeuwige Vijanden genoemd, en is het duel tussen de twee meest succesvolle clubs in Griekenland. Olympiakos wordt gezien als de volksclub, terwijl Panathinaikos juist de eliteclub is.

AS Roma tegen SS Lazio
De Derby della Capitale, ofwel de strijd om Rome, is de wedstrijd tussen AS Roma en SS Lazio. Het duel staat bekend als de meest beladen tweestrijd in Italië. De rivaliteit tussen de clubs vindt zijn oorsprong in de jaren twintig. President Benito Mussolini geeft de opdracht om alle Romeinse voetbalteams samen te voegen, maar Lazio stribbelt tegen. De andere clubs fuseren wel en worden AS Roma.

Liverpool tegen Manchester United
De wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United wordt ook wel de North West Derby genoemd, naar de regio North West England waar beide clubs vandaan komen. Het duel tussen de twee meest succesvolle clubs in Engeland vond voor het eerst plaats in 1894.

Ajax tegen Feyenoord
De eerste editie van De Klassieker vond plaats in 1921. Feyenoord is dat jaar net gepromoveerd naar de Eerste Klasse en neemt het als arbeidersclub op tegen de eliteclub Ajax. De wedstrijd in Rotterdam eindigt in 2-3, maar na wordt na protest van Feyenoord officieel vastgesteld op 2-2. Het duel is ook de eeuwige strijd tussen Amsterdam en Rotterdam.

FC Barcelona tegen Real Madrid
De grootste voetbalklassieker van Spanje is El Clásico, de tweestrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid. Naast het feit dat dit het duel is tussen de meest succesvolle Spaanse clubs, is het ook de wedstrijd tussen Catalonië en Spanje. De eerste Clásico vond plaats in 1902.

Partizan tegen Rode Ster
De wedstrijd tussen Partizan en Rode Ster wordt ook wel de Eeuwige Derby genoemd. De derby wordt sinds 1947 gespeeld, en er zijn weinig wedstrijden waar meer spektakel en vuurwerk aan te pas komt.

Celtic tegen Rangers
The Old Firm: Celtic versus Rangers. De wedstrijd tussen de twee Schotse ploegen is van oudsher de wedstrijd tussen de katholieken en de protestanten in Schotland. Dankzij de promotie van de Rangers zal de derby komend seizoen voor het eerst in vier jaar weer plaatsvinden.

Galatasaray tegen Fenerbahçe
De Kıtalararası Derbi, ofwel de Intercontinentale Derby, is de wedstrijd tussen Fenerbahçe uit het Aziatische deel van Istanbul, en Galatasaray uit het Europese deel. Het duel tussen de meest succesvolle clubs in Turkije werd voor het eerst gespeeld in 1909.

">

Boca Juniors tegen River Plate
De Clásico vindt plaats in Spanje, maar in Argentinië vindt de Superclasico plaats. De wedstrijd tussen Boca Juniors en River Plate is de strijd tussen de twee beste clubs van zowel Buenos Aires als Argentinië. De Superclasico is één van de meest beladen duels ter wereld, en vond voor het eerst plaats in 1913.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws