LEZERSCOLUMN - Dan denk ik aan Danny Makkelie en is alles weer over
LEZERSCOLUMN - Even heb ik het zwaar als ik probeer de aandacht te pakken in een klas van dertig pubers. Even voel ik me heel zielig als ik twee ruziënde puisterige pubers uit elkaar haal. Even zucht ik mee als ik collega's hoor zuchten en steunen over de werkdruk in het onderwijs. Maar dan denk ik aan Danny Makkelie. En is alles weer over.
Door: Dion van Meel
Danny Makkelie nam zondag een besluit dat flinke opschudding veroorzaakte in Nederland. Hij besloot een penalty te geven aan Ajax en hielp de Amsterdammers zo een beetje in de strijd om de landstitel. Eén blik. Eén adem. Eén beslissing. Meer was niet nodig om Milik een kans te geven. En Milik scoorde. Dus daar stond Makkelie na de wedstrijd voor de camera. Zich rot te schamen als een man. Hij voelde zich rot, zo zei hij. En het voelde als een verlies. Rake woorden. Hij maakte maar één foutje. Maar wel een foutje dat beslissend was. Makkelie werd dus even op de gang gezet. Onder toezicht.
Scheidsrechter zijn is een vak dat karakter, daadkrachtigheid en duidelijkheid vraagt in een wereld vol meningen. Zoals de wereld van de docent. Dezelfde beroepen, een andere wereld. De docent heeft zijn klaslokaal, de scheids zijn veld. De docent heeft zijn strafwerk. De scheids zijn kaarten. Toch is er verschil.
Op mijn docentenopleiding hoorde ik het constant: leer de vijf rollen van de docent! Dat deed ik. Maar waar een docent vijf rollen kent, kent een scheids er zes. De scheids is de gastheer die beide teams welkom heet, de man die netjes vraagt of beide keepers klaar zijn voordat hij start. De presentator die de aandacht pakt met zijn fluit. De didacticus die rustig uitlegt hoe de spelregels werken. De pedagoog die corrigeert op gedrag en handelt tegen fout gedrag. De afsluiter: altijd stipt op tijd. Maar de scheids heeft ook een zesde rol: de zondebok. Altijd. Overal.
De zondebok die altijd een berg stront over zich heen krijgt bij iedere beslissing. De man met wie niemand het eens is. De man die geen aandacht krijgt als hij het goed heeft gedaan en de man die alle negatieve aandacht krijgt als hij de fout ingaat. Scheidsrechter zijn is 90 minuten lesgeven over het meewerkend voorwerp aan dertig rugzakleerlingen, terwijl hun ouders achterin de klas zitten, toekijken en ondertussen schreeuwen.
Makkelie heeft het niet makkelijk.
Ook een lezerscolumn schrijven? Stuur jouw tekst voor dinsdag 10.00 uur op naar lezerscolumn@voetbalprimeur.nl. De beste inzending wordt op de website van VoetbalPrimeur geplaatst!