Fraude nog erger dan gedacht: Blatter en co. staken 71 miljoen euro in eigen zak

Fraude nog erger dan gedacht: Blatter en co. staken 71 miljoen euro in eigen zak

03-06-2016 15:46
8

De FIFA-top heeft tussen 2011 en 2015 71 miljoen euro ten onrechte in eigen zak gestoken. Dat maakte de wereldvoetbalbond vrijdag na onderzoek bekend.

Drie FIFA-prominenten worden schuldig bevonden in het schandaal: oud-voorzitter Sepp Blatter, voormalig secretaris-generaal Jerome Valcke en voormalig hoofd financiën en ad-interim secretaris-generaal Markus Kattner. Zij hebben voor 79 miljoen Zwitserse frank (71 miljoen euro) aan onterecht uitgekeerde bonussen toegeëigend.

De FIFA heeft het onderzoek gedeeld met de Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten. De Zwitserse autoriteiten hebben donderdag een inval gedaan op het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond. Volgens de aanklager zijn er papieren en documenten in beslag genomen. Er zijn geen nieuwe arrestaties verricht of verdachten aangemerkt. De Zwitserse autoriteiten doen al langer onderzoek naar corruptie en fraude binnen de FIFA.

De aanklager benadrukt dat de nieuwe voorzitter Gianni Infantino niet als verdachte in het onderzoek wordt gezien. In Duitsland werd donderdag gemeld dat hij voor negentig dagen geschorst zou kunnen worden vanwege het verduisteren van een geluidsopname.