Duidelijke boodschap van KNVB en gemeenten: 'Het wordt relaxter'

Duidelijke boodschap van KNVB en gemeenten: 'Het wordt relaxter'

10-06-2016 22:26
12

Het komend seizoen komen er maatregelen waardoor het bezoeken van wedstrijden in de Eredivisie 'relaxter' moet worden. De KNVB heeft daarover afspraken gemaakt met zeven gemeenten, waaronder Amsterdam.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil uiteindelijk toe naar normalisatie rondom voetbalduels. "We willen eigenlijk af van de combiregeling en al die dingen waarbij je mensen eigenlijk als leeuwen achter tralies zet", zegt hij tegen AT5. De gemeente Amsterdam komt bovendien met een top tien van notoire Ajax-hooligans. Zij zullen steviger worden aangepakt.

Per competitiewedstrijd van Ajax is de politie momenteel gemiddeld 940 manuren kwijt. "Het is één van de doelen om dat omlaag te krijgen, maar het is niet het voornaamste. Voetbal is iets wat heel veel mensen mooi vinden. 99 procent van de mensen gedraagt zich prima en een heel klein groepje verpest het vaak. Dat is wat we willen voorkomen", aldus Van der Laan.

Volgens de burgemeester zijn er komend seizoen al veranderingen merkbaar. "We moeten natuurlijk uitkijken dat mensen die echt rottigheid willen daar niet van gaan profiteren. Maar de afspraak van de KNVB en de zeven gemeenten die meedoen is dat er een balans komt. Ik denk dat u wel in de loop van het seizoen dingen gaat zien in termen van: 'het wordt relaxter'."