Publiekslieveling Noord-Ierland schrijft historie in merkwaardige EK-wedstrijd

16-06-2016 19:52
7

Noord-Ierland heeft donderdagavond voor een sensatie gezorgd door Oekraïne te verslaan op het EK in Frankrijk. In Lyon werd het 0-2 voor de geboren underdogs.

Dat het in de tweede helft nog een klein spektakel werd mag een wonder worden genoemd, want de eerste helft kon beter schriftelijk worden afgedaan. Noord-Ierland en Oekraïne maakten er een foutenfestival van én deden er alles aan om de supporters in slaap te sussen.

Het was aan de Noord-Ierse supporters te danken dat er nog wat leven in de brouwerij was in Lyon. In de tweede helft kregen de fans alsnog waar voor hun geld. Na een aantal speldenprikjes over en weer mocht Noord-Ierland aanleggen voor hun specialiteit: de vrije trap. Prompt was het raak. Gareth McAuley (36) kopte de bal sterk binnen bij de tweede paal.

Oekraïne kreeg in het vervolg een handvol kansen om de stand recht te trekken, maar slaagde daar niet in. Sterker nog, Noord-Ierland bouwde de voorsprong in de blessuretijd uit naar 2-0. Niall McGinn maakte zichzelf onsterfelijk met een intikker.

Tussen de bedrijven door werd het duel korte tijd gestaakt vanwege een hagelbui. Door de verrassende uitslag is Oekraïne zo goed als uitgeschakeld en is Noord-Ierland nog knap in de race voor de achtste finale. Om 21.00 uur spelen Duitsland en Polen tegen elkaar.