Albanië pakt eerste EK-punten ooit, maar wacht spannende dagen

19-06-2016 22:52
3

Voor het eerst in de historie heeft Albanië een zege geboekt op een eindtoernooi. Het debuterende land was met 1-0 te sterk voor Roemenië en eindigt daardoor op de derde plaats in Groep A. Of het genoeg is om door te gaan, valt echter nog te bezien.

De Albanezen hadden in de eerste twee duels zeker geen slechte indruk achtergelaten, maar stonden tegen Zwitserland (0-1) en Frankrijk (0-2) wel telkens met lege handen. Daar kwam tegen Roemenië, dat één punt uit zijn eerste twee duels had vergaard, verandering in. Albanië liet opnieuw een frisse indruk achter en had voldoende aan een doelpunt van Armando Sadiku.

Op slag van rust kopte de aanvaller de bal uit een voorzet van Ledian Memushaj tegendraads achter de grabbelende doelman Ciprian Tatarusanu: 0-1. In de tweede helft probeerde Roemenië de gelijkmaker te forceren, maar lange tijd hielden de Albanezen vrij gemakkelijk stand. Een kwartier voor tijd kwam de ploeg echter met de schrik vrij.

Florin Andone dacht de gelijkmaker aan te tekenen, maar zijn inzet spatte uiteen op de lat. Albanië trok de zege zodoende over de streep en eindigt als derde in Groep A. Of het genoeg is om door te gaan op het EK, zal echter nog moeten blijken. Alleen de vier beste nummers drie mogen naar de achtste finales, maar daarvoor lijkt het doelsaldo van Albanië (-2) niet goed genoeg.