De Tien: meest opvallende EK-gangers met een Eredivisie-verleden

De Tien: meest opvallende EK-gangers met een Eredivisie-verleden

23-06-2016 10:10
7

Ondanks dat het Nederlands elftal niet deelneemt aan het EK, zijn er wel genoeg spelers met een verleden in de Eredivisie die kunnen schitteren in Frankrijk. Daarom deze keer in De Tien: de meest opvallende EK-gangers met een Eredivisie-verleden. Van ieder land is maximaal één speler uitgekozen.

1. Graziano Pellè – Italië; AZ en Feyenoord
Pellè liet meteen van zich horen op het EK. De Italiaanse spits maakte tegen België de 2-0. In de Eredivisie maakte Pelle de doelpunten bij AZ en Feyenoord, waarna hij een transfer naar Southampton verdiende. Tussendoor speelde hij nog voor Parma en Sampdoria.

2. Dries Mertens – België; FC Utrecht en PSV
De vleugelaanvaller heeft behoorlijke concurrentie in de aanval van België. Mertens speelde in Nederland voor FC Utrecht en PSV, waarna hij een transfer naar Napoli verdiende.

3. Danilo Pereira – Portugal; Roda JC
Pereira maakte dit seizoen furore bij FC Porto. De middenvelder kwam drie seizoenen geleden nog uit voor Roda JC en speelde bijna alle wedstrijden. Na twee seizoenen bij Maritimo Funchal pikte FC Porto hem op. Afgelopen jaargang speelde hij 33 competitieduels voor de Portugese topclub. 

4. Tomáš Necid – Tsjechie; PEC Zwolle
Tomáš Necid stond symbool voor het goede seizoen van PEC Zwolle in 2014/15. De spits werd gedeeld topscorer met elf doelpunten en pikte ook bij de nationale ploeg zijn goals mee. Tegen Kroatië schoot Necid de 2-2 binnen uit een penalty.

5. Balasz Dzsudzsak – Hongarije; PSV
De vrijetrappenspecialist heeft bij PSV een goede indruk achter gelaten. De man met het verwoestende linkerbeen is op het EK de aanvoerder van het Hongaarse nationale elftal. Hij verdient momenteel zijn brood bij het Turkse Bursaspor.

6. Marko Arnautovic – Oostenrijk; FC Twente
Enfant terrible Marko Arnautovic is de afgelopen jaren niet onder de radar gebleven. Als hij op het veld niet noemenswaardig was, dan was hij het daarbuiten wel. Via Internazionale en Werder Bremen is hij bij zijn huidige werkgever Stoke City beland.

7. Kolbeinn Sigthórsson – IJsland; AZ en Ajax
Ajax was blij dat Nantes zich vorige zomer in Amsterdam meldde voor de IJslandse spits. Sigthórsson wist in de Arena namelijk nooit tot een echte doelpuntenmachine uit te groeien. Voor zijn periode bij Ajax speelde hij een jaar bij AZ.

8. Andreas Granqvist – Zweden; FC Groningen
Na drie jaar bij FC Groningen verdiende Granqvist een transfer naar Genoa. Op dit moment speelt de verdediger bij Krasnodar zijn wedstrijden. Granqvist is al jaren een rots in de branding bij de Zweedse nationale ploeg.

9. Nuri Sahin – Turkije; Feyenoord
De middenvelder, die bij Feyenoord onder Bert van Marwijk werd gezien als een groot talent, heeft de afgelopen jaren met behoorlijk wat blessures gekampt. Na avonturen bij Liverpool en Real Madrid speelt hij opnieuw bij Borussia Dortmund.

10. Miroslav Stoch – Slowakije; FC Twente
Slechts één jaar speelde hij in de Eredivisie en dat was in het meest historische jaar van FC Twente ooit. Stoch pakte met de Tukkers de titel in 2010 en speelde daarna voor Fenerbahce, PAOK, Al Ain en Bursaspor.

Deze oud-Eredivisiespelers verdienen ook een eervolle vermelding: Alfred Finnbogasson, Eidur Gudjohnsen, Johann Berg Gudmundsson, Aron Gunnarsson, Hannes Halldorsson, Hjortur Hermansson (allen IJsland), Marcus Berg, John Guidetti, Zlatan Ibrahimovic, Oscar Hiljemark, Andreas Isaksson, Pontus Wermbloom (allen Zweden), Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Mousa Dembélé (allen België), Tamas Kadar, Krisztian Nemeth (beiden Hongarije), Marc Janko, Jakob Jantscher (beiden Oostenrijk), Lucian Sanmartean (Roemenie) en Fjodor Smolov (Rusland).