Onder de indruk van transfer: Dat wordt zijn grootste uitdaging bij PSV

Onder de indruk van transfer: "Dat wordt zijn grootste uitdaging bij PSV"

27-06-2016 17:00
16

Met de komst van Thomas Deng heeft PSV zich versterkt met 'een van de beste jonge verdedigers uit de Australische A-League'. Dat zegt sportjournalist Roy Ward van de in Melbourne gevestigde krant The Age in gesprek met VoetbalPrimeur.

De negentienjarige in Kenia geboren Deng brak afgelopen seizoen door bij Melbourne Victory en kwam door blessures in het hart van de verdediging tot dertien wedstrijden, waarvan tien als basisspeler. Bovendien maakte hij zijn debuut in de Aziatische Champions League en zou hij met Australië naar de Olympische Spelen zijn gegaan, als het land zich daarvoor gekwalificeerd zou hebben.

Zijn overstap naar PSV kwam in Australië als een kleine verrassing. "Het is een beetje onverwacht dat het zo snel is gebeurd, maar er waren al langer verhalen dat hij wat aandacht kreeg. Dat een club met de status van PSV hem heeft gehaald is indrukwekkend", zegt Ward, die in Melbourne speelkansen zag voor Deng tijdens het komende seizoen, tegen VoetbalPrimeur.

Wedden

Meer odds

"Deng is een van de betere jonge verdedigers in de A-League. En zeker omdat Matthieu Delpierre is gestopt zouden er veel speelminuten voor hem zijn vrijgekomen. Maar het gebeurt vaker dat spelers jong vertrekken uit Australië. Soms vertrekken ze, komen ze weer terug en gaan ze daarna weer naar het buitenland."



"Dat wordt zijn grootste uitdaging in Nederland"
Volgens Ward gaat Deng, die voor een jaar wordt gehuurd van Melbourne Victory met een optie tot koop, wel profijt trekken uit zijn stap naar de Nederlandse competitie. "Hij is een verdediger die zijn mannetje staat en zelden geklopt wordt. Hij heeft een prima snelheid voor een centrale verdediger, bouwt goed op en heeft de ervaring van het spelen met professionals als Delpiere en Archie Thompson. Hij werkt hard om constant bij zijn mannetje te blijven en is goed met zijn hoofd."

"Zich aanpassen aan de snelheid en het technische aspect van het Nederlandse voetbal wordt zijn grootste uitdaging, maar hij heeft elke dag met Victory getraind en leeft als een voetbalprofessional, dus ik verwacht dat hij zijn nieuwe club snel gaat overtuigen. Het Nederlandse voetbal zal goed voor hem zijn, zeker voor zijn opbouwende passing en hoe hij moet omgaan met grote spitsen en snelle buitenspelers."

Volgens Ward had Melbourne Victory Deng wel liever meteen verkocht, in plaats van eerst een jaar aan PSV te huren. Voor de Eindhovenaren heeft dat als voordeel dat de verdediger eerst getest kan worden, voordat er groot geld aan uitgegeven wordt. "Victory zou hem liever verkocht hebben, maar dit is een vrij standaard constructie. Het geeft PSV de gelegenheid om hem goed te bekijken. Victory had hem graag nog een seizoen behouden, maar moet nu gewoon verder met andere jonge verdedigers", aldus Ward.

Roy Ward is sportjournalist bij de Australische krant The Age en is op Twitter te volgen via @rpjward