Negen typische aankopen die AZ kan doen van de Janssen-miljoenen

Negen typische aankopen die AZ kan doen van de Janssen-miljoenen

02-07-2016 12:15
14

Of het nu zestien, achttien of twintig miljoen euro wordt, AZ gaat deze zomer een flinke klap geld verdienen aan de transfer van Vincent Janssen. Hoe gaan de Alkmaarders dat geld (deels) investeren op de transfermarkt? VoetbalPrimeur tipt tien typische AZ-aankopen: jonge, goedkope spelers uit de lagere regionen van de Eredivisie of uit de Jupiler League met een - soms tot verrassing van velen - enorme potentie.

Vito van Crooy (VVV-Venlo)
Het is een grote stap, van VVV-Venlo in de Jupiler League naar AZ in de subtop van de Eredivisie. Maar Vito van Crooy kan het. AZ bekeek de twintigjarige middenvelder al eens, net als FC Groningen, Heracles Almelo en Young Boys uit Zwitserland. Van Crooy werd afgelopen seizoen genomineerd voor de titel Talent van het Jaar in de Jupiler League.

Wout Weghorst (Heracles Almelo)
Wout Weghorst wordt in Alkmaar beschouwd als de ideale opvolger van Janssen. Dat AZ shopt bij Heracles Almelo is zo verrassend nog niet: de Almeloërs houden er eenzelfde transferfilosofie op na en blinken uit in het aantrekken van goedkope en verrassend presterende spelers. AZ deed al een bod op Weghorst, maar dat was voor Heracles 'oninteressant'.

Hidde Jurjus (De Graafschap)
AZ wordt al een tijdje in verband gebracht met FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter, maar Hidde Jurjus zou net zo’n mooie optie zijn voor de Alkmaarders. Een van de grootste keeperstalenten van Nederland en vorig seizoen dé uitblinker bij De Graafschap. Voor de Jupiler League is Jurjus veel te goed, dus een ideaal moment voor AZ om toe te happen.

Tarik Tissoudali (Telstar)
Coach John van den Brom erkende vorig seizoen al dat Tarik Tissoudali, uitblinker van Telstar, op zijn lijstje stond. En terecht, want de aanvaller kan bij vrijwel iedere Eredivisie-club makkelijk mee. Ook sc Heerenveen en, natuurlijk, Heracles worden genoemd als mogelijke nieuwe clubs van Tissoudali.

Denzel Dumfries (Sparta)
Uitgeroepen tot Talent van het Jaar in de Jupiler League en een van de meest talentvolle, zo niet dé meest talentvolle, verdediger op zijn positie. Er is zelfs interesse van PSV en Queens Park Rangers, maar zoals voor velen spelers het geval is, is AZ een perfecte tussenstap voor Dumfries op weg naar de top.

Jinty Caenepeel (FC Eindhoven)
Nóg zo’n groeibriljantje uit de Jupiler League: Jinty Caenepeel. Dat de negentienjarige aanvaller deze zomer bij FC Eindhoven vertrekt is zo goed als zeker, maar waarheen nog niet. Met interesse uit Rusland en Engeland wordt het lastig voor AZ om hem van een transfer te overtuigen, maar de spits (15 goals in de Jupiler League afgelopen seizoen) heeft natuurlijk ook gezien hoe snel het met Janssen bij AZ is gegaan.

Jerry St. Juste (sc Heerenveen)
In de lijn van de transfer van Jeffrey Gouweleeuw, inmiddels alweer in Duitsland spelend, kan Jerry St. Juste een goede aankoop van AZ worden. Nog jong, al veel Eredivisie-ervaring en potentie om jarenlang de vaste kracht in het defensieve hart te worden: echt zo’n transfer waar de Alkmaarders een handje van hebben.

Iliass Bel Hassani (Heracles Almelo)
Ook Iliass Bel Hassani is zo’n speler waar AZ veel plezier aan kan beleven. De behendige spelverdeler was de uitblinker bij Heracles afgelopen seizoen en is op zoek naar een nieuwe club, in het buitenland of in de top-vijf van de Eredivisie. Eén plus één is twee.

Adam Maher (PSV)
Wellicht een minder 'typische AZ-transfer' dan de acht bovenstaande en de kans dat het tot een hernieuwde samenwerking komt tussen de club en de PSV-middenvelder is klein, maar wat zou het voor beide partijen toch mooi zijn. Maher die in de Eredivisie weer aan voetballen toekomt en AZ die een spelmaker heeft met de capaciteiten om Markus Henriksen op te volgen. Misschien kan AZ hem een jaartje huren?