'Miljoenen lonken voor PSV: financiële meevaller aanstaande'

'Miljoenen lonken voor PSV: financiële meevaller aanstaande'

03-07-2016 19:17
26

Indien PSV door de Europese Commissie 'vrijgesproken' wordt, kunnen de Eindhovenaren rekenen op een flinke financiële meevaller. PSV kan dan namelijk extra miljoenen bijschrijven op de bankrekening. Dit alles heeft te maken met de verkoop van de grond onder het Philips Stadion aan de gemeente Eindhoven in 2011.

Het Algemeen Dagblad meldt dat PSV jaarlijks een extra bedrag van een miljoen euro bij mag schrijven tot 2021 indien er geen boete vanuit de EU komt. Het bedrag van 48 miljoen euro dat de gemeente aan PSV betaalde voor de grond, wordt niet gezien als illegale staatssteun. De club heeft een waarborgsom van vijf miljoen euro aan de notaris over moeten maken, tot zekerheid voor de nakoming van de verplichtingen als erfpachter jegens de gemeente en een eventuele boete van de Europese Commissie.

PSV is sinds 2011 erfpachter van de grond. Na de verkoop aan de gemeente werd er een erfpachtovereenkomst afgesloten. De gemeente verdient geld aan die constructie. Jaarlijks betaalt PSV 2,4 miljoen euro aan canon en rekent de gemeente 2,1 miljoen euro aan rente voor de geldlening die de gemeente sloot om de grond te kopen.

Met PSV is de afspraak gemaakt dat de pot van vijf miljoen euro tussen 2016 en 2021 terugkomt bij de club. Indien de Eindhovenaren de verplichtingen nakomen en als er geen boete vanuit de EU komt, kan de club vijf jaar lang rekenen op een miljoen extra per jaar.