Ajax kan defensief bouwen op Westermann: gevaar schuilt op andere vlakken

Ajax kan defensief bouwen op Westermann: gevaar schuilt op andere vlakken

15-07-2016 11:00
22

Met de komst van Heiko Westermann is de verdediging van Ajax rond. De 32-jarige Duitser heeft zware concurrentie met het centrale verdedigingsduo Jaïro Riedewald-Joël Veltman voor hem en zal waarschijnlijk de vaste stand-in van één van beiden worden. VoetbalPrimeur legt de statistieken van Westermann bij Real Betis het afgelopen seizoen naast die van Veltman in de Eredivisie om te kijken of de ervaren verdediger een goede back-up van één van de Ajax-verdedigers kan zijn.

Westermann speelde afgelopen seizoen twintig wedstrijden in de Spaanse competitie, alle twintig keer als centrale verdediger. Veltman kwam in de Eredivisie tot 22 wedstrijden als centrale verdediger en speelde bij afwezigheid van Kenny Tete twaalf keer zeer verdienstelijk op de rechtsbackpositie. Volgend seizoen zal Veltman hoogstwaarschijnlijk gewoon weer in het centrum staan en dat betekent dat Westermann, tweebenig met een voorkeur voor rechts, zijn directe vervanger gaat worden. Als het om puur verdedigen gaat blijkt de komst van Westermann statistisch gezien geen slechte zet van Ajax.

Verdedigen
De Duitser overlegt met Veltman vergelijkbare cijfers wat betreft duelkracht. In kopduels is Westermann net iets sterker dan zijn nieuwe Ajax-collega: bijna 70 procent van de kopduels wint de verdediger, bij Veltman ligt dat percentage op net iets onder de 65 procent. Alle duels bij elkaar genomen heeft Veltman net weer iets meer succes: 57 procent van zijn duels wint hij, bij Westermann is dat 56 procent. Waarbij aangetekend moet worden dat de Duitser afgelopen seizoen wel in de hoger aangeschreven en fysiek zwaardere Primera Division speelde.

Kijkende naar de manier waarop de twee verdedigen, blijkt dat Veltman vaker een interceptie maakte (3.35 per wedstrijd, Westermann 2.95 per wedstrijd), maar dat Westermann op zijn beurt weer vaker een inzet blokkeerde (0.6 keer per wedstrijd, Veltman 0.35 per wedstrijd) en vaker de bal wegwerkte (6.6 keer per wedstrijd, Veltman 5.35 per wedstrijd).

Veltman maakte vaker een tackle (V: 4.6 per wedstrijd, W: 3.4 per wedstrijd) en was daar ook vaker succesvol in met een winstpercentage van 57 procent (W: 44 procent). Hoewel Westermann twee rode kaarten kreeg in twintig Primera Division-wedstrijden (beiden twee keer geel), had hij veel minder overtredingen nodig dan Veltman om zijn tegenstander in bedwang te houden. De Duitser maakte slechts 0.95 overtredingen per wedstrijd, Veltman 1.68.

Balbezit
Het grootste verschil tussen de twee Ajax-verdedigers zit in het balbezit. Dat verschil valt mede te verklaren door het aanvallendere spelletje van Ajax. Veltman maakte per wedstrijd namelijk 55 passes, terwijl Westermann niet verder kwam dan 29 passes per wedstrijd. Van de 55 passes per wedstrijd gingen er bij Veltman 40 voorwaarts en 15 naar achteren. Bij Westermann gingen 23 van de 29 passes voorwaarts en 6 achterwaarts. Bij Veltman kwam 79 procent van de passes aan, bij Westermann 76 procent. Veltman was in aanvallend opzicht wel doorslaggevender: hij creëerde 0.50 kansen per wedstrijd (W: 0.10), scoorde twee keer en gaf één assist.

Conclusie
Westermann lijkt te zijn wat Ajax zoekt: een ervaren speler die wat defensieve kwaliteiten betreft direct kan inschuiven als Veltman en Riedewald afwezig zijn. Met blessures, schorsingen en wellicht een grote rol in belangrijke Europese duels gaat Westermann wel aan zijn wedstrijden komen.

De grootste uitdaging lijkt te liggen in het meevoetballende aspect, niet onbelangrijk voor een verdediger bij Ajax. Hoe Riedewald en Veltman voetballen bij Ajax, dat zal Westermann met zijn pure defensieve mindset niet kunnen evenaren. De Duitser moet voorkomen dat de opbouw niet bij hem stokt. Zijn andere probleem: snelheid. Ajax speelt dominant, met 35 tot 40 meter aan ruimte in de rug. De kwetsbaarheid van Westermann ligt in het aanvallende Ajax-spel en de enorme ruimtes die achter hem liggen.