KNVB beschuldigd van competitievervalsing:  'Gaat om promotie en degradatie'

KNVB beschuldigd van competitievervalsing: 'Gaat om promotie en degradatie'

17-07-2016 16:19
17

Komend seizoen gaat de nieuwe Tweede Divisie van start. Onder meer de beloftenelftallen van Vitesse, Sparta, FC Twente en AZ komen daar in uit. De KNVB heeft besloten dat spelers die in de Eredivisie een rode kaart krijgen en geschorst worden, in sommige gevallen vervolgens wél mogen uitkomen in de Tweede Divisie. Dat roept weerstand op bij amateurclubs. 

"Spelers die in het eerste elftal van een Ere- of eerstedivisieclub geschorst worden na een rode kaart voor een licht vergrijp, zoals het ontnemen van een scoringskans, mogen daarna wel in het beloftenelftal van hun club spelen. Ze worden dan alleen geschorst voor het eerste elftal. Voor rode kaarten na zwaardere overtredingen mogen ze overigens in geen enkel elftal spelen", legt KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse uit aan de Gelderlander.

De veertien amateurclubs die deel uitmaken van de Tweede Divisie zijn gepikeerd. Zijn vinden dat er sprake is van competitievervalsing. "Een rare regel. Als bij ons een speler uit het tweede elftal wordt geschorst, mag hij toch ook niet bij mij in het eerste meespelen?", stelt Spakenburg-trainer Hans van der Haar. 

"Zo'n speler uit een eerste elftal kan dan ritme opdoen bij de beloften en wordt in feite beloond. Dat vind ik heel vreemd. Het gaat komend seizoen wel om promotie en degradatie. Die beloften spelen niet meer in een geïsoleerde competitie, zoals in het verleden. Het riekt naar competitievervalsing."