Glazen bol: 'Drie op een rij voor PSV, FC Twente gaat toch nog verrassen'

Glazen bol: 'Drie op een rij voor PSV, FC Twente gaat toch nog verrassen'

01-08-2016 12:30
76

Het is bijna weer zover: de Eredivisie! In de aanloop naar de aftrap, komende vrijdag, blikt de VoetbalPrimeur-redactie vooruit. Wie gaat verrassen? Wie wordt kampioen? Wie degradeert. Hoofdredacteur Wout Stravers trapt vandaag af.

De kampioen: PSV
Drie op een rij voor Phillip Cocu. Van Ginkel zal nog wel gehaald worden, waardoor er aan de basis weinig veranderd is. Ik zou het trouwens helemaal niet erg vinden als Van Ginkel niet komt, dan krijgt Hendrix tenminste de ruimte die hij in mijn ogen afgedwongen heeft. Hoe dan ook: de mix bij PSV is ideaal. Talent (Jurjus, Bergwijn), creativiteit (Pröpper, Pereiro) en ervaring (Guardado, De Jong) zorgen ervoor dat de schaal in Eindhoven blijft. Het wordt minder spannend dan vorig seizoen, al voorspelde ik vorig jaar ook dat PSV in maart al kampioen was. 

Directe degradant: Go Ahead Eagles
De voorbereiding van de Eagles is top, maar tóch vrees ik voor komend seizoen. Sander Fischer was een mooie versterking, maar van de rest van de spelersgroep ben ik niet echt onder de indruk. Is Leon de Kogel zó handig voor de goal dat hij ze erin houdt? Mwah. Zelfs de sympathieke en in de Jupiler League indrukwekkend presterende Hans de Koning kan daar niets aan veranderen.

Grootste verrassing: FC Twente
Is het een verrassing als FC Twente achtste wordt en in het linkerrijtje eindigt? Tuurlijk! Na alle bagger die er - overigens terecht - over de club is gestort, ontstaat er komend seizoen een gevoel van eensgezindheid. Enes Ünal, de van Manchester City gehuurde spits, gaat daarbij een sleutelrol spelen. Ook Kamohelo Mokotjo zie ik eindelijk opfleuren. Dat er nog wat bij moet komen voor het einde van de transferperiode vertrouw ik Ted van Leeuwen wel toe. Laat hem maar scharrelen!

Grootste tegenvaller: Feyenoord
Het klinkt altijd weer hoopgevend, aan het begin van de voorbereiding. 'Dit jaar gaan we het gat met PSV en Ajax verkleinen' of 'wat ons vorig seizoen is gebeurd, overkomt ons dit jaar niet meer' of 'je ziet dat iedereen écht getergd is'. Vaak wordt die hoop aangewakkerd door een leuke eerste competitiemaand. Maar ook dit seizoen zie ik het - vroeg of laat - weer misgaan in De Kuip. Simpelweg omdat de spelers minder goed zijn dan die van PSV en Ajax. Sterker: ik schat AZ niet lager in.