Nederland 'holt achteruit': 'Ik ben behoorlijk geschrokken van het niveau'

Nederland 'holt achteruit': 'Ik ben behoorlijk geschrokken van het niveau'

Gepubliceerd: dinsdag 2 augustus 2016 om 06:50di 02-08-2016 om 06:50

Henk ten Cate bereidde zich deze zomer met Al Jazira in Nederland voor op het nieuwe seizoen. De trainer is zich 'rot geschrokken' van het niveau van het Nederlandse voetbal. "We hollen hard achteruit", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Ten Cate is het beu dat dat de term 'zandbak' nog geregeld valt om teams uit het Midden-Oosten te duiden. "Maar daar moet men eens mee ophouden", stelt de 61-jarige Amsterdammer. "Er wordt altijd wat denigrerend over gesproken, maar het technische niveau van het voetbal ligt in de zogenaamde zandbak onderhand hoger dan in Nederland."

De voormalig coach van onder meer Ajax trok die conclusie, nadat Al Jazira vrijdagavond met 3-1 had gewonnen van Go Ahead Eagles. "Ik heb de afgelopen tijd veel wedstrijden gezien in Nederland en ben behoorlijk geschrokken van het niveau. Basistechniek, handelingssnelheid en positiespel; het zijn allemaal aspecten waarin we in Nederland hard achteruit hollen."

"Je ziet bij bijna alle teams veel te weinig de intentie om de eerste bal vóóruit te spelen. Dat moet volgens mij de basisgedachte zijn in het voetbal. En dat begint al in de opleiding van een club", vervolgt Ten Cate. Het verschil in budget tussen bijvoorbeeld Go Ahead (3 miljoen euro) en Al Jazira (25 miljoen) is groot, maar het gaat Ten Cate vooral om de benadering.

Wil Nederland internationaal weer gaan meetellen, dan zouden alle clubs hun jeugdopleiding volgens Ten Cate nóg meer moeten omarmen. "Het wordt echt tijd dat men eens wakker wordt in Nederland."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws