De opties van Bosz met Traoré: zo gaat Ajax met de nieuwe spits eruit zien

De opties van Bosz met Traoré: zo gaat Ajax met de nieuwe spits eruit zien

12-08-2016 17:00
21

Ajax heeft met de bevestigde komst van Bertrand Traoré zijn nieuwe spits te pakken. VoetbalPrimeur kijkt naar hoe coach Peter Bosz kan gaan spelen met de huurling van Chelsea in de gelederen.

Traoré is in Amsterdam de opvolger van Arek Milik en zal zich dus volledig gaan richten op de spitspositie, een luxe die hij in zijn jaren bij Chelsea en Vitesse nooit heeft gekend. Daar werd hij namelijk ook regelmatig als links- of rechtsbuiten ingezet, maar uit de cijfers komt naar voren dat als spits Traoré verreweg het meest rendabel was. De international van Burkina Faso kan zich makkelijk aanpassen aan een nieuwe rol en een nieuw systeem en dat is voor Bosz een uitkomst, daar de Ajax-coach mogelijk bij tijd en wijlen terug gaat grijpen naar het 3-5-2 of 5-3-2-systeem. VoetbalPrimeur zet de poppetjes bij Ajax daarom in twee formaties neer: in 4-3-3 en in 3-5-2.

4-3-3
In het 4-3-3-systeem lijkt het elftal van Ajax vorm te hebben gekregen, met Jaïro Riedewald die na zijn avontuur als 'nummer 6' tegen Sparta weer als verdediger het veld betrad. Blijft dat zo, dan zal het verdedigende duo Jaïro Riedewald-Joël Veltman nauwelijks uit de basis te spelen zijn door Heiko Westermann en Davinson Sánchez, die wel weer in beeld kunnen komen als Riedewald een linie opschuift. Op het middenveld heeft Bosz Donny van de Beek en Daley Sinkgraven nog achter de hand en in de aanval heeft de coach door de komst van Traoré een stuk meer opties: achter de nieuwe spits kloppen ook nog Mateo Cassierra en Kasper Dolberg op de deur.

3-5-2
Bosz gebruikte het 3-5-2-systeem in de return tegen PAOK Saloniki omdat hij dacht weinig aan buitenspelers te hebben en ook weinig echte buitenspelers tot zijn beschikking had, mede door de blessure van Amin Younes. Als Younes weer fit is wordt het voor Bosz lastiger om terug te grijpen naar een tweemansvoorhoede, maar de coach zal het systeem ongetwijfeld nog gaan gebruiken om tegenstanders te verrassen.

Het zal van de opponent afhankelijk zijn of Mitchell Dijks als vooruitgeschoven linksback zal gaan spelen, of de veel offensiever ingestelde Younes. In de aanval lijkt El Ghazi het standaard-slachtoffer te worden bij het schakelen naar een 3-5-2-systeem en als Bosz voor twee échte spitsen in de voorhoede kiest is het duo Cassierra-Traoré het meest voor de hand liggend, met Dolberg nog achter de hand. In de verdediging viel Westermann door de mand in de nieuwe formatie tegen PAOK en met Sánchez die sinds kort beschikbaar is bij Ajax, lijkt de Duitser ook in dit systeem op de bank te belanden.

Hoe zou jij Ajax in een 4-3-3 en 3-5-2-systeem opstellen? Reageer in de comments!

Lees ook: 40.000 man of niemand: Chelsea-lieveling en Ajax-spits Traoré is ijskoud