'Vrijwel iedereen die toen bij Ajax speelde, voelde de druk die er die dag was'

'Vrijwel iedereen die toen bij Ajax speelde, voelde de druk die er die dag was'

14-08-2016 21:29
12

Het hoogtepunt van Jan Vertonghens carrière is volgens de Belg het binnenhalen van de dertigste landstitel in Ajax' clubgeschiedenis ten koste van FC Twente. De verdediger van Tottenham Hotspur blikt in een documentaire over de Amsterdam Arena terug op die bewuste dag, toen Ajax met 3-1 won van de Tukkers.

"Vrijwel iedereen die toen bij Ajax speelde, zat al jaren bij de club en voelde zodoende de druk die er die dag was", vertelt Vertonghen in de documentaire van Ajax TV. "Al die jaren was Ajax geen kampioen geworden, en bovendien verloren we een week eerder nog van FC Twente in de bekerfinale. Op die 15e mei voelde je dat alles bij elkaar kwam."

Ook de rol van de Ajax-supporters was volgens Vertonghen doorslaggevend die dag. "Bij de warming-up zat het stadion al bomvol. En ook tijdens de wedstrijd was het continu genieten. Ik heb later nog eens beelden teruggekeken en het was echt ongelofelijk. Op de tribune zag je mensen huilen tijdens de wedstrijd toen het einde naderde. Dat is iets wat mij altijd bij zal blijven."

"Normaal ben ik niet zo gesteld op het onthouden van data, maar de datum 15 mei zal ik altijd associëren met de dertigste landstitel in de clubgeschiedenis van Ajax. Die dag was het mooiste sportmoment uit mijn leven", besluit de Belg.