Nieuwe Feyenoord-kraker: dit zijn sterke en zwakke punten Fenerbahçe

29 september 2016 om 10:30

Na de geweldige overwinning op Manchester United (1-0) wacht Feyenoord donderdag opnieuw een loodzware wedstrijd in de Europa League op bezoek bij Fenerbahçe. Hoe staan de Turken ervoor, waar moet Feyenoord voor oppassen en waar liggen kansen tegen de ploeg van coach Dick Advocaat? FeyenoordPrimeur zet het op een rij.

Sinds Advocaat
Advocaat heeft een winstpercentage van vijftig procent sinds hij medio augustus werd aangesteld als opvolger van Vito Pereira. De play-offs van de Europa League tegen Grasshoppers werden eenvoudig gewonnen (5-0 over twee duels), maar in de competitie was de start van Advocaat minder soepel. Na twee nederlagen en één gelijkspel was er ruim een week geleden dan eindelijk de eerste competitiezege op Kasimpasa (1-5). Afgelopen weekend kwam daar de 2-1-overwinning op Gaziantepspor bovenop. De Europa League-groepsfase werd gestart met een 1-1 gelijkspel tegen Zorya Luhansk.

Nieuwkomers
Met weinig middelen heeft Fenerbahçe zich afgelopen zomer goed kunnen versterken. Alleen voor Martin Skrtel (Liverpool) werd een transfersom van 5,8 miljoen euro betaald. Spelers als Gregory van der Wiel en Roman Neustädter kwamen transfervrij over van respectievelijk Paris Saint-Germain en Schalke 04, terwijl Jeremain Lens (Sunderland) en Moussa Sow (Al-Ahli) gehuurd werden. Het grootste verlies is het vertrek van Nani (Valencia).

De '11'
Het is nog onduidelijk of Robin van Persie donderdag tegen zijn oude club gaat spelen, maar Advocaat heeft nog een aantal andere smaken in de aanval. Eén van zijn meest waardevolle spelers op dit moment is Lens, de laatste twee duels goed voor vier (!) assists bij de Turkse club. Omdat Van Persie nog niet fit genoeg is geweest voor een basisplaats zijn het afwisselend de na een verhuurperiode aan West Ham United teruggekeerde Emmanuel Emenike (twee goals) en Sow (één goal) die in de punt van de aanval spelen.

Assist Lens bij 1-0 Emenike tegen Gaziantepspor

Van der Wiel is als rechtsback een vast onderdeel in een vrij nieuwe defensie met andere aangetrokken spelers als Skrtel en Neustadter, die de laatste wedstrijden wel plaats heeft moeten maken voor Simon Kjaer. Eredivisie-bekende Miroslav Stoch moet het doorgaans vooral met invalbeurten doen, maar kreeg in het eerste Europa League-duel met Zorya Luhansk, net als een aantal andere wisselspelers, wel een basisplaats.

Sterke punten
Fenerbahçe is dit seizoen erg sterk in standaardsituaties. Vijftig procent van de competitiegoals kwam uit een dood spelmoment, de laatste weken voornamelijk door de vrije trappen en corners van Lens. Met Skrtel heeft de Turkse club een beuker met internationale ervaring die het Nicolai Jörgensen heel moeilijk gaat maken, maar het hele team is bijzonder kopsterk. Het spelletje van de ploeg van Advocaat gaat uit van balbezit. Fenerbahçe houdt ervan om dominant te spelen, met de bal op de helft van de tegenstander, om vervolgens kansen te creëren over de flanken, waar met mannen als Lens en Sen het meeste gevaar gesticht wordt.

Zwakke punten
Het ontbeert de Turkse club nog een beetje aan een topschutter in de punt van de aanval. Het zegt genoeg dat middenvelders Souza en Tufan, die beiden een uitstekende fase doormaken, samen met Emenike met twee goals de clubtopscorers in de Turkse competitie zijn. Waarbij aangetekend moet worden dat Emenike eind juli/begin augustus wel een sterke seizoenstart kende met drie voorronde Champions League-goals tegen AS Monaco. De fysiek sterkte defensie maakt de ploeg ook kwetsbaar tegen behendige, snelle spelers, waar mogelijk kansen voor spelers als Steven Berghuis of Bilal Basaçikoglu liggen.

Goals Zorya Luhansk - Fenerbahçe (1-1)