Vitesse-aanvaller over opvallende switch: 'Mensen noemden me een verrader'

Vitesse-aanvaller over opvallende switch: 'Mensen noemden me een verrader'

07-10-2016 08:32
1

Milot Rashica wisselde vorige maand het shirt van Albanië in voor dat van Kosovo. De twintigjarige aanvaller van Vitesse kreeg veel positieve reacties, maar niet iedereen begreep zijn keuze.

"Mensen noemden me een verrader, maar ze moeten begrijpen dat ik niet voor Servië ga spelen. Ik speel voor Kosovo, een deel van Albanië", zegt Rashica in de Volkskrant. "Ik kan niet zeggen dat ik van het ene land meer houd dan de ander. Het is als kiezen tussen je vader en moeder."

Toch was de keuze 'logisch' voor hem. "Ik ben geboren in Kosovo, voetbalde daar, ging er naar school. Mijn familie woont er. Als ik vakantie heb, ga ik terug. Alles wat ik heb is in Kosovo", aldus de rechtsbuiten, die afgelopen zomer ontbrak in de EK-selectie van Albanië. Dat had echter geen invloed op zijn besluit. "Natuurlijk was de teleurstelling groot, maar dat heeft er niets mee te maken."

Kosovo speelde vorige maand tegen Finland (1-1) zijn eerste WK-kwalificatieduel ooit. Het stadion in Turku was voor de helft gevuld met Kosovaren en Albanezen. "Ze kwamen vanuit Noorwegen, Zweden en Finland. Het was ongelofelijk. Hier wachtte iedereen twintig jaar of zelfs langer op. Een groot moment in de Kosovaarse geschiedenis. Ik heb me nog nooit zo gevoeld als op die dag."

Kosovo kon de goede start tegen Finland donderdag geen vervolg geven. Van Kroatië werd met 0-6 verloren.