Enes Ünal, Roel Brouwers, Brad Jones en Heiko Westermann

VP Transferlijstje: de tien beste én slechtste Eredivisie-deals van dit seizoen

VP Transferlijstje: de tien beste én slechtste Eredivisie-deals van dit seizoen

13-10-2016 11:30
18

Acht speelrondes zijn we inmiddels onderweg in de Eredivisie. Welke zomerse aanwinsten - gekocht of gehuurd - maakten in de eerste twee maanden van het nieuwe seizoen eigenlijk de meeste indruk? En wie dreigen vanwege een beroerde start het predikaat miskoop te krijgen? VoetbalPrimeur maakt de tussenbalans op. 

De succesnummers

Enes Ünal (FC Twente, gehuurd van Manchester City)
Natuurlijk heeft FC Twente het geluk dat Manchester City deze zomer bereid bleek om supertalent Ünal in Enschede te stallen. De Turkse spits blijkt een schot in de roos: zes duels, zes goals. Het vertrek van Hakim Ziyech naar Amsterdam doet plots een stuk minder pijn. 

Davinson Sánchez (Ajax)
Qua passing valt er nog een hoop te verbeteren aan het spel van Sánchez, maar wat maakt de Colombiaanse reus tijdens zijn eerste maanden indruk in de achterhoede van Ajax. Sterk, positioneel slim en bijna niet te kloppen in de lucht. De stopper heeft bovendien een fantastische tackle in huis en bewees inmiddels ook dat hij een doelpunt kan maken. Tegen PEC Zwolle was hij twee keer trefzeker. 

https://gyazo.com/e8a6d72eb27b74d3f76953272b53af69

Brad Jones (Feyenoord)
Omdat Kenneth Vermeer én Warner Hahn getroffen werden door het noodlot, hengelde Feyenoord de transfervrije Brad Jones gratis binnen. De Australiër neemt sinds de seizoensstart de honneurs waar onder de Rotterdamse lat - en hóe. Jones blijkt amper te kloppen. Het ongeslagen Feyenoord incasseerde in acht competitieduels pas twee treffers. Wat gaat Giovanni van Bronckhorst doen als Vermeer en Hahn weer fit zijn? Luxeprobleem! 

Stijn Schaars (sc Heerenveen)
Bij PSV mocht-ie afgelopen seizoen al blij zijn als Phillip Cocu voor hem een plekje op de bank had. In Heerenveen is Stijn Schaars (32) inmiddels begonnen aan zijn tweede jeugd. De linkspoot is benoemd tot aanvoerder, zet de lijnen uit op het middenveld en gaat met de Friese formatie erg lekker: dertien punten uit de laatste vijf duels. 

https://gyazo.com/6b71ad26209347fea9c8fa560b729716

Nicolai Jörgensen (Feyenoord)
Niemand zag 'm aankomen, de transfer van Nicolai Jörgensen naar De Kuip. Feyenoord-directeur Martin van Geel toverde de Deense targetman uit de hoge hoed. Michiel Kramer deed het afgelopen seizoen prima, maar met Jörgensen (25) lijkt de Eredivisie-koploper een completere spits te hebben aangetrokken. De international scoorde inmiddels zes keer en was ook goed voor diverse assists. 

Andere kandidaten: Richairo Zivkovic (FC Utrecht, gehuurd van Ajax), Hakim Ziyech (Ajax), Sinan Bytyqi (Go Ahead Eagles) en Tom Trybull (ADO Den Haag) 

Slechte start

Heiko Westermann (Ajax)
Menig wenkbrauw ging omhoog toen Ajax in juli de komst van Heiko Westermann aankondigde. De Duitse routinier diende te vertrekken bij de Spaanse degradatiekandidaat Real Betis, maar was in de ogen van Marc Overmars en Peter Bosz wél goed genoeg om de Amsterdamse defensie te versterken. Niet dus: na een aantal zwakke optredens, met als dieptepunt het Europa League-duel bij PAOK Saloniki, is Westermann op de bank beland. Een terugkeer in de basiself lijkt ons niet meer im frage. 

Tom van Weert (FC Groningen)
Goaltjesdief Tom van Weert vond het na twee prima seizoenen in dienst van Excelsior tijd voor een stap omhoog. FC Utrecht en Willem II lonkten naar de spits, maar het werd FC Groningen. Inmiddels rijst de vraag of Van Weert in het plaatje van trainer Ernest Faber past. De rechtspoot is zijn basisplaats kwijtgeraakt aan Danny Hoesen. 

https://gyazo.com/3654286fbe0fca0df18ceaf1ade82420

Roel Brouwers (Roda JC)
De hereniging tussen routinier Roel Brouwers en Roda JC is op een ware deceptie uitgelopen. De Limburgse formatie nam de 34-jarige verdediger in de zomer transfervrij over van Borussia Mönchengladbach. In Kerkrade moest Brouwers leiding gaan geven aan de defensie. Onder meer door blessures kwam daar niets van terecht. Begin oktober beëindigde Brouwers zijn loopbaan. 

Anass Achahbar (PEC Zwolle)
Het wilde er maar niet van komen in De Kuip en dus besloot Anass Achahbar het iets lagerop te zoeken. De samenwerking met PEC Zwolle is vooralsnog geen succes. De 22-jarige aanvaller scoorde in acht competitieduels nog niet één keer en Ron Jans denkt te weten waar dat aan ligt. "Hij is niet goed binnengekomen. Hij heeft de boel onderschat", sprak de PEC-trainer eerder deze maand. 

https://gyazo.com/446bf219d466f2b6442cf4204f04b682

Mathias Pogba (Sparta)
Mooi natuurlijk, de grote broer van superster Paul Pogba in de Eredivisie. Vooralsnog hebben we Mathias echter nog geen minuut in actie gezien bij Sparta Rotterdam. De Franse aanvaller kampt al sinds eind augustus met blessures en pijntjes. Of Pogba een aanwinst is voor de promovendus, is sowieso nog maar de vraag. Namens het bescheiden Partick Thistle -waar zijn contract in de zomer werd ontbonden - scoorde hij slechts drie keer in 36 optredens. 

Andere kandidaten: Arghus Bordignon (Excelsior), Nicolò Pozzebon (FC Groningen), Simon Church (Roda JC) en Edson Braafheid (FC Utrecht)