'Nederlandse topclubs willen 'Atlantic League' en dreigen Eredivisie te verlaten'

'Nederlandse topclubs willen 'Atlantic League' en dreigen Eredivisie te verlaten'

13-10-2016 09:41
105

Topclubs uit Nederland, België, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Schotland hebben plannen om een eigen competitie op te starten. FC Kopenhagen-directeur Anders Hørsholt vertelt dat in een uitgebreid interview met het Deense BT. 

De gesprekken over een zogenaamde Atlantic League zijn al maanden aan de gang, onthult Hørsholt. De topploegen die betrokken zijn bij het project zijn Ajax, PSV, Feyenoord, Anderlecht, Club Brugge (België), Celtic (Schotland), FC Kopenhagen, Malmö FF (Zweden) en Rosenborg (Noorwegen). Het is ook de bedoeling dat het Schotse Rangers en Bröndby (Denemarken) gaan deelnemen. 

Hørsholt gelooft in een competitie die tegengas kan geven aan het financiële geweld uit Engeland, Spanje en Duitsland. "Als we nu niet reageren, dan zien we de grootste clubs nog groter en sterker worden en wordt het voor clubs als Kopenhagen steeds lastiger", legt hij uit. "We moeten voor de toekomst daarom naar alternatieven kijken. Het is nu nog te vroeg om over specifieke modellen te praten, maar het debat over een nieuwe, internationale competitie wordt wel actief gevoerd."

Een dergelijke Atlantic League zou pas op z'n vroegst in 2021 van start kunnen gaan. "Ja, dit plan betekent dat wij en de andere clubs uit de nationale competities zullen stappen. Het is nog toekomstmuziek, maar het kan zeker gebeuren", aldus Hørsholt.