Nederlandse avonturen in Oekraïne: 'Hotelkamer is een veredeld werkkantoor'

Nederlandse avonturen in Oekraïne: 'Hotelkamer is een veredeld werkkantoor'

13-10-2016 09:54
6

Het is nog altijd wennen voor Joop Gall in Oekraïne. De Nederlandse trainer van Stal Kamianske kijkt tijdens elke thuiswedstrijd tegen lege tribunes aan, zit constant opgescheept met een tolk en moet zijn hotelkamer als kantoor gebruiken. 

"Communiceren is hier lastig. Tachtig procent van de selectie spreekt geen woord Engels. Op het veld is één tolk aanwezig, die zit constant in mijn nek, tot aan het toilet… En het is best lastig een Oekraïense voetballer te overtuigen van je Nederlandse visie. Als je even niet oplet, hanteren ze toch de lange bal…", vertelt Gall - voormalig trainer van onder meer FC Emmen - aan Voetbal International. 

Vanwege de politieke situatie in het oosten van Oekraïne resideert de club van Gall al maanden in Kiev. Voor elk thuisduel moet er eerst zes uur met de trein worden gereisd. "De meeste spelers zitten doordeweeks op achthonderd kilometer van hun familie. En het is niet allemaal even praktisch. Het kost ons een half uur om het trainingsveld te bereiken, omkleden moet iedereen thuis doen", vervolgt de oefenmeester. "Mijn hotelkamer is ook een veredeld werkkantoor, want met mijn assistenten moet ik toch ergens vergaderen."