Ging ik dan, met mijn school- en Ajax-tasje, op weg naar een nieuwe uitdaging

"Ging ik dan, met mijn school- en Ajax-tasje, op weg naar een nieuwe uitdaging"

13-10-2016 11:58
3

Excelsior-linksback Bas Kuipers speelde in het verleden in de jeugd bij Ajax en maakte het nodige mee. Op vijfjarige leeftijd overleed zijn pasgeboren zusje, wat erin hakte en hem al vroeg volwassen maakte. Hij verbaast zich over het gemak dat zich meester maakt van voetballers.

Opvallend is dat Kuipers in zijn tienerjaren niet koos voor een middelbare school in de buurt. "Daar ging ik dan, met mijn school- en Ajax-tasje, op weg naar een nieuwe uitdaging", vertelt Kuipers in Voetbal International. "Toen was die keuze doodnormaal voor me. Maar als ik er nu op terugkijk: ik was twáálf. Dan is het best opmerkelijk dat je zegt: mijn vrienden gaan dáárheen, maar ik wil wat nieuws. Grappig."

Hij was sowieso al vroeg volwassen. "Ik kon thuis echt niet aankomen met mijn tasje vol vuile voetbalwas. Dan keek mijn moeder me aan van: Echt niet. Ze nam me al snel bij de arm mee naar de wasmachine", vervolgt hij. "Ik verbaas me erover dat sommige jongens nog naar hun ouders moeten om hun was te laten doen. Of jongens die nooit voor zichzelf koken, nooit de stofzuiger pakken en dweilen. Dan denk ik: Kom op, het leven is geen vakantie."

Uiteindelijk hielp het Kuipers niet om te slagen bij Ajax. "Ik zag twee jaar terug in dat mijn positie in het eerste goed bezet was. En ik wilde niet nóg een jaar in Jong Ajax spelen, maar in de Eredivisie uitkomen. Dan mag je even balen dat dat niet bij Ajax is, maar moet al snel de knop om en leer je kijken naar wat er wél is."