Transfer-voltreffers Koeman: kleine winst én vier uitstekende basisspelers

Transfer-voltreffers Koeman: kleine winst én vier uitstekende basisspelers

14-10-2016 12:00

Everton wilde met Ronald Koeman terug naar de subtop van de Premier League en de start van de nieuwe manager op Goodison Park is met de vijfde plek na zeven wedstrijden veelbelovend. Zaterdag wacht de kraker met koploper Manchester City in het Etihad Stadium en VoetbalPrimeur bekijkt hoe Kde ploeg van Koeman ervoor staat.

Dichtgemetseld
Opvallend aan het seizoenstart van Everton is dat het in deze Premier League-editie, waarin veel gescoord wordt, weinig tegentreffers heeft gekregen: slechts vijf. Alleen Tottenham Hotspur doet het met drie tegengoals beter. Het begin van Koeman bij Everton vertoont gelijkenissen met zijn eerste seizoen bij Southampton, waarmee hij destijds slechts 33 tegentreffers kreeg in een heel seizoen. Alleen Chelsea (32) incasseerde dat jaar minder goals. Zelf scoort Everton ook niet opvallend veel: elf keer in zeven wedstrijden. Dit ondanks het grote aantal kansen (88).

Voltreffers op transfermarkt
Bij de aanstelling van Koeman gingen de wildste geruchten rond: hij zou met 130 miljoen euro de transfermarkt op kunnen en van Everton direct een titelkandidaat maken. Feit is dat Koeman deze zomer gewoon een (kleine) nettowinst heeft gemaakt. De manager gaf nog minder uit dan hij aan de transfer van John Stones naar Manchester City (56 miljoen euro) verdiende. En hoewel het nog vroeg in het seizoen is, lijken de meeste transfers van voltreffers te zijn geweest.

Het koopje van de zomer was natuurlijk Maarten Stekelenburg, voor een miljoentje meegenomen van Southampton en nog altijd een uitstekende eerste doelman, zo blijkt ook uit het aantal tegentreffers. Ashley Williams (14 miljoen euro) heeft zich razendsnel opgewerkt tot waardige opvolger van Stones en misschien wel de beste aankoop is Isaac Gueye, voor een klein bedrag (ruim acht miljoen euro) overgenomen van Aston Villa en de nieuwe N’Golo Kanté. Gueye is een uitstekende balveroveraar, een box-to-box-middenvelder en laat bij Everton ook zien offensief doorslaggevend te kunnen zijn.

Yannick Bolasie (30 miljoen euro) was de zomerse topaankoop en is de constante dreiging die hij bij Crystal Palace was, ook al is dat nog niet helemaal terug te zien in zijn cijfers (0 goals, 1 assist). De enige speler die zich niet meteen heeft opgewerkt tot basisspeler is de van West Ham United gehuurde Ener Valencia, die pas 33 minuten in actie kwam in de Premier League.

De kern staat
Nieuwelingen Stekelenburg, Williams, Gueye en Bolasie hebben zich snel tot de kern van Everton opgewerkt. Koeman, die de laatste twee Premier League-duels niet won, laat zijn ploeg dit seizoen vooral in een 4-2-3-1-systeem spelen, al kiest hij soms ook voor een reguliere 4-3-3, waarin Tom Cleverley op het middenveld een plek krijgt en Kevin Mirallas moet wijken.

Bij een 4-3-2-1 staan Mirallas en Bolasie op de flanken naast Romelu Lukaku (vijf goals), met in hun rug spelmaker Ross Barkley en middenvelders Gareth Barry en Gueye. Andere vaste namen op het wedstrijdformulier - ongeacht de formatie - zijn de inmiddels bekende gezichten Phil Jagielka, Seamus Coleman en Leighton Baines.