De Ajax-vertrekkers: Boilesen lacht niet het laatst, 'Engelse' slowstarters

15 november 2016 om 11:00

Hoe gaat het met de spelers die afgelopen zomer Ajax verlieten om elders hun geluk te zoeken? Is hun transfer goed uitgepakt, of zitten ze vaker op de bank dan hen lief is? AjaxPrimeur bespreekt de zomerse Ajax-vertrekkers. 

Vertrokken
Viktor Fischer (Middlesbrough)
Voor Fischer is zijn overstap naar Middlesbrough geen onverdeeld succes. De Deen speelde in de Premier League nog maar twee keer als basisspeler en mocht viermaal invallen, zonder goals te maken. Inmiddels is de 22-jarige aanvaller ook zijn basisplaats bij de Deense nationale ploeg kwijt als gevolg van zijn gebrek aan speelminuten in Engeland.

Mike van der Hoorn (Swansea City)
In vergelijking met Fischer doet Van der Hoorn het beter sinds hij Ajax verliet voor de Premier League. De verdediger moest lang wachten op zijn debuut en toen hij eenmaal voor het eerst mocht spelen, veroorzaakte hij een penalty tegen Manchester City. Maar dat heeft hem niet zijn basisplaats gekost. Sindsdien speelde Van der Hoorn nog viermaal in het basiselftal, waaronder voor de interlandbreak in het duel met Manchester United (1-3) waarin hij de enige treffer scoorde. Met Van der Hoorn in de basis pakte het slecht draaiende Swansea wel slechts één punt.

Jasper Cillessen (FC Barcelona)
Cillessen wist waar hij aanvankelijk voor naar FC Barcelona was vertrokken: een plek op de bank. Door afwezigheid van Marc-André ter Stegen speelde de Oranje-doelman één keer: in het competitieduel met Alavés (1-2 verlies). Na zijn blessure in oktober zit Cillessen de laatste duels weer op zijn vaste stek op de reservebank.

Ricardo van Rhijn (Club Brugge)
Van Rhijn begon het seizoen op de bank in Brugge maar krijgt inmiddels waar hij voor naar België ging: veel speelminuten. De rechtsback behoort tot het vaste basiselftal van de Belgen, zowel in de competitie als in de Champions League. Met meer dan 1200 speelminuten en nog volop titelkansen voor Club lijkt de transfer van Van Rhijn vooralsnog geslaagd.

Arek Milik (Napoli)
Het was moeilijk de successen van Milik bij Napoli niet mee te krijgen. Met vier Serie A-goals en drie Champions League-goals in zijn eerste weken in Italië kende de topschutter een droomstart. Door een zware kruisbandblessure zit Milik voorlopig in de wacht bij Napoli, maar de verwachtingen rond de pas 22-jarige Pool zijn nog altijd torenhoog in Italië.

Nicolai Boilesen (FC Kopenhagen)
Hoongelach: net nadat Ajax de Champions League misloopt, tekent de verguisde Boilesen een contract bij Champions League-deelnemer FC Kopenhagen. Hij dus wel. Maar of de linksback en Kopenhagen nog altijd blij zijn met de deal? Boilesen kampt niet met een blessure, maar wordt nog altijd als niet klaar voor speelminuten beschouwd en zat nog geen enkele keer in de wedstrijdselectie van de Deense club.

Lucas Andersen (Grasshoppers)
In het woud van Ajax-middenvelders zag Andersen geen kansen op speeltijd en dus vertrok hij naar Zwitserland om voor Grasshoppers te spelen. Nu is hij ook bij de Zwitsers geen vaste basisspeler, maar komt hij wel veel meer aan spelen toe dan mogelijk zou zijn geweest in Amsterdam. Vier basisplaatsen, twee invalbeurten en één goal in de Europa League en acht basisplaatsen, vier invalbeurten en één goal in de Zwitserse competitie.

Sheraldo Becker (ADO Den Haag)
ADO deed er een hoop moeite voor om Becker naar Den Haag te halen en toen dat eenmaal was gelukt, was iedereen dolblij. Op huurbasis bij PEC Zwolle had de buitenspeler al bewezen een aanwinst te zijn en dus zou hij het ook bij ADO gaan laten zien. Maar tot nu toe is dat niet het geval. Becker valt tegen bij zijn nieuwe club en zit ook vaker op de bank dan hem lief is. Trainer Zeijko Petrovic wees eerder dit seizoen nog het gebrek aan wedstrijdritme aan als het probleem van Becker, terwijl de aanvaller zelf stelde niet goed aangespeeld te worden.

Ruben Ligeon (Slovan Bratislava)
Ligeon ging na verhuurperiodes aan NAC Breda, Willem II en FC Utrecht het buitenlandse avontuur aan bij het Slowaakse Slovan Bratislava. In de voorrondes van de Europa League kreeg hij drie basisplaatsen en ook de competitie begon hij als basisspeler, maar de laatste keer dat hij aan de aftrap verscheen dateert alweer van 24 september. Sindsdien mocht Ligeon nog maar twee keer invallen.

Lesly de Sa (Slovan Bratislava)
Ook De Sa vertrok naar Slowakije en ook hij is geen basisspeler bij zijn nieuwe club. De laatste weken mag de aanvaller wel steeds vaker invallen, met een goaltje halverwege oktober tot gevolg, maar de rest van zijn speelminuten moet hij maken in het tweede.

Lerin Duarte (Heracles Almelo)
Duarte liet zijn contract bij Ajax afgelopen zomer ontbinden om terug te keren naar zijn club Heracles Almelo en daar heeft hij zich mede door het vertrek van Iliass Bel Hassani naar AZ snel opgewerkt tot basisspeler. Een succesvolle stap dus voor de middenvelder na jaren van tribunezitten bij Ajax en niet-succesvolle verhuurperiodes aan Heerenveen en NAC.

Verhuurd
Robert Muric (Pescara)
De twintigjarige Muric wilde bij Ajax vertrekken omdat coach Peter Bosz hem niet beschouwde als een eerste elftal-speler maar om nu te zeggen dat Pescara hem wel zo ziet... Met zes speelminuten in de Serie A tot nu toe (in één invalbeurt) lijkt Muric ook in Italië genoegen te moeten nemen met een rol op het tweede plan. Pescara heeft de optie om de huurovereenkomst om te zetten in een definitieve transfer.

Richairo Zivkovic (FC Utrecht)
In een driemansvoorhoede met Sebastien Haller en Nacer Barazite is Zivkovic helemaal op zijn plek. De jonge spits blijkt ruimte nodig te hebben om van zijn snelheid te kunnen profiteren en is dan levensgevaarlijk. Zivkovic leeft langzaam op bij FC Utrecht met vijf goals in competitie en beker, al blijft het door zijn speelwijze met grote ruimtes de vraag of hij de juiste Ajax-spits is.