Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech en Enes Ünal

Van El Ahmadi tot Dumfries en Ziyech: de beste spelers van het linkerrijtje

Van El Ahmadi tot Dumfries en Ziyech: de beste spelers van het linkerrijtje

17-11-2016 11:00
28

Na een tergend lange interlandperiode gaat de Eredivisie weer van start! Met speelronde dertien voor de deur is het een mooi moment voor een korte tussenbalans. Wie waren tijdens de eerste drie maanden van de competitie de uitblinkers van alle achttien Eredivisie-ploegen? VoetbalPrimeur zet ze op een rij. Vandaag de spelers en clubs uit het linkerrijtje. We hebben gebruik gemaakt van de rapportcijfers van statistiekenwebsite WhoScored.

1. Feyenoord - Karim El Ahmadi (11 basisplaatsen)
El Ahmadi is van onschatbare waarde voor koploper Feyenoord. De Marokkaanse controleur dicteert het spel, pakt ballen af en stuurt zijn medespelers aan. Hoe onmisbaar El Ahmadi is voor de Rotterdamse club, bleek twee weken terug nog maar eens. Zonder de geblesseerde middenvelder ging Feyenoord op bezoek bij Go Ahead Eagles met 1-0 onderuit. 

2. Ajax - Hakim Ziyech (8 basisplaatsen)
Twaalf miljoen, dat was geen euro teveel voor Ziyech. Wát een klasbak. In acht competitieduels namens zijn nieuwe club Ajax scoorde de spelmaker twee keer en leverde hij vijf assists af. De kans dat Ajax-trainer Peter Bosz zijn uitblinker weer als hangende rechtsbuiten opstelt, lijkt ons nihil. 

3. PSV - Andrés Guardado (10 basisplaatsen)
Hij oogt vermoeid en haalt absoluut niet zijn niveau van de afgelopen twee seizoenen, maar toch is Guardado cijfermatig gezien de beste PSV'er van de eerste drie maanden van dit seizoen. Eerder deze week raakte de Mexicaanse middenvelder geblesseerd tijdens een interland. PSV vreest hem een maand - of zelfs langer - kwijt te zijn. 

https://gyazo.com/18e2db0ec2a99f50213867c64a3f6217

4. SC Heerenveen - Sam Larsson (8 basisplaatsen en 2 invalbeurten)
Samba Sam heeft het op zijn heupen. Vijf doelpunten en drie assists in tien Eredivisie-duels, daar kun je mee thuiskomen. De uitstekende prestaties van Larsson werden eerder deze week beloond met een debuut namens Zweden. Atalanta Bergamo schijnt in januari opnieuw een poging te gaan wagen voor de Heerenveen-uitblinker. 

5. AZ - Alireza Jahanbakhsh (9 basisplaatsen)
Tijdens zijn debuutjaar in Alkmaar kwam Iraans international Jahanbakhsh tot drie Eredivisie-doelpunten. Dat aantal heeft de vleugelaanvaller nu al geëvenaard. Bovendien leverde Alireza Jahanbakhsh drie assists af. 

6. FC Twente - Enes Ünal (9 basisplaatsen en 1 invalbeurt)
Manchester City-huurlingen Bersant Celina, Yaw Yeboah en Ünal geven dit seizoen kleur aan FC Twente. Ünal (19) was in tien optredens al acht keer trefzeker. Zijn debuutwedstrijd in de Euroborg staat veel voetbalfans nog helder voor de geest. De Turkse tiener scoorde binnen 45 minuten drie keer. 

7. Sparta - Denzel Dumfries (11 basisplaatsen)
Voor Dumfries (20) ligt ongetwijfeld een fraaie loopbaan in het verschiet. Vorig seizoen werd de sterke verdediger verkozen tot het grootste talent van de Jupiler League. Ook op een niveau hoger blinkt Dumfries wekelijks uit in het shirt van Sparta. Onder meer PSV volgt hem op de voet. 

https://gyazo.com/59e3fcf95908823d8987e0a5a7a132b6

8. FC Utrecht - Sébastien Haller (12 basisplaatsen)
Tot verbazing van velen speelt Haller dit seizoen niet in de Premier League, de Ligue 1 of de Serie A, maar gewoon in stadion Galgenwaard. De Fransman is dé ster van FC Utrecht. De laatste weken vormt Haller een gevaarlijk trio met collega-aanvallers Nacer Barazite en Richairo Zivkvovic. 

9. Vitesse - Guram Kashia (12 basisplaatsen)
De onverzettelijke strijder van Vitesse is dit seizoen in vorm. Aanvoerder Kashia (29) miste in de Eredivisie nog geen enkele minuut. Op de ranglijst van WhoScored wordt Kashia op de hielen gezeten door Lewis Baker, die al vijf keer scoorde. 

Check hier de beste spelers van de clubs uit het rechterrijtje