'Wat mij niet was verteld, was dat de kampioen van tevoren al vaststaat'

'Wat mij niet was verteld, was dat de kampioen van tevoren al vaststaat'

18-11-2016 09:11
4

Het Griekse voetbal gaat gebukt onder macht en corruptie. Hedwiges Maduro, Kees Luijckx en Aad de Mos weten er alles van. Het trio houdt veel negatieve herinneringen over aan hun avontuur in Griekenland.

"Wat mij niet was verteld, was dat de kampioen in Griekenland van tevoren al vaststaat", zegt voormalig PAOK-speler Maduro in de Volkskrant. "In de afgelopen 19 jaar is Olympiakos 17 keer kampioen geworden, het is de machtigste club. Er is zoveel bewijs tegen ze, maar er wordt niets aan gedaan. Ook een voorstel om voortaan met Europese scheidsrechters te spelen, haalde het niet. Daardoor leeft bij iedereen onvrede."

Ook Luijckx, die bij Niki Volos heeft gespeeld, komt met een vreemd verhaal op de proppen. "Na drie wedstrijden werd Wiljan Vloet, op wiens voorspraak ik was gehaald, ontslagen. Voorzitter in de kleedkamer, dikke sigaar tussen zijn vingers. De hele kleedkamer stond blauw. Maar ik bleef tegen mezelf zeggen: laat gaan, Kees. Maar toen een wedstrijd door de voorzitter op het allerlaatste moment werd afgelast, omdat hij vond dat de supporters te kritisch waren, brak het lijntje. Ik dacht: in welk gekkenhuis ben ik hier beland?"

Ook De Mos weet hoe het er aan toegaat in Griekenland. "Toen ik zei dat ik misschien een Nederlandse spits wilde halen, stond de volgende dag in de krant dat Ruud van Nistelrooij onderweg was. Toen ik na een half jaar wilde doorselecteren en veertien man wilde vervangen, vroeg de voorzitter: is het niet beter om te vertrekken?", vertelt hij over zijn periode als trainer van AO Kavala. "Ik had me vooraf al laten uitbetalen. Vinden die clubeigenaren ook fijn, want dat scheelt ze rente. Heb ik in Japan geleerd. Dat bedoel ik met ervaring."