Spitsen traditionele top-drie: Jörgensen vs. Dolberg vs. De Jong

Spitsen traditionele top-drie: Jörgensen vs. Dolberg vs. De Jong

30-11-2016 14:00
5

De Eredivisie kent na afgelopen weekend met Feyenoord en Ajax twee koplopers en ook PSV heeft de weg omhoog weer gevonden door een 3-1 overwinning op ADO Den Haag. Die overwinning kwam onder meer voort door twee goals van Luuk de Jong, die daarvoor 905 minuten droog stond. De spitsen van Ajax en Feyenoord (respectievelijk Kasper Dolberg en Nicolai Jörgensen) scoren dit seizoen aan de lopende band. Voor VoetbalPrimeur reden genoeg om de spitsen van de traditionele top-drie eens even onder de loep te nemen.

Doelpunten:
Nicolai Jörgensen - 9
Kasper Dolberg - 8
Luuk de Jong - 5

Nicolai Jörgensen heeft van de spitsen van de traditionele top-drie tot nu toe de meeste goals gemaakt tijdens dit Eredivisie-seizoen. De Deense Feyenoord-spits had 1190 speelminuten nodig om negen goals te produceren. Dat staat gelijk aan 132 minuten per goal. Wat dat betreft doet Kasper Dolberg het beter met één doelpunt per 99 minuten. Luuk de Jong doet het langst over het scoren: 252 minuten per goal.

Assists
Nicolai Jörgensen - 5
Luuk de Jong - 4
Kasper Dolberg - 2

Jörgensen heeft tot nu toe ook de meeste assists weten te produceren van de drie. De Deen gaf vijf assists en creëerde 22 kansen voor zijn ploeg. Luuk de Jong wist tot nu toe vier keer een ploeggenoot succesvol te bedienen. Bovendien creëerde de lange spits 21 kansen. De jonge Dolberg heeft de minste assists gegeven dit seizoen: twee. Hij creëerde daarnaast elf kansen.

Schoten (op doel)
Luuk de Jong – 52 (23)
Nicolai Jörgensen – 45 (20)
Kasper Dolberg – 31 (17)

Luuk de Jong is de spits die de meeste schoten richting het doel van de tegenstander afvuurde. De PSV'er schoot 52 keer, waarvan 23 keer op het doel. Een nauwkeurigheidspercentage van 44,2 procent dus. Dat zit zeer dicht in de buurt bij de nauwkeurigheid van Feyenoord-spits Jörgensen, die 44,4 procent van zijn schoten ook daadwerkelijk op doel zag gaan. Wat dat betreft doet Ajacied Kasper Dolberg het het beste: met zeventien schoten op doel van de in totaal 31 schoten, heeft hij een nauwkeurigheidspercentage van 54,8 procent. Kijkend naar het aantal schoten per negentig minuten heeft Dolberg het hoogste aantal (4.41 schoten per wedstrijd). Luuk de Jong (4.07) en Jörgensen (3.77) doen op dit gebied voor hem onder.

Duels (gewonnen):
Luuk de Jong - 214 (116)
Nicolai Jörgensen - 154 (62)
Kasper Dolberg - 118 (59)

Luuk de Jong blijkt van deze drie spitsen het sterkst te zijn als het om het winnen van duels gaat. De 26-jarige PSV-spits wint 116 van zijn 214 duels en dat betekent dat hij in 52,2 procent van de duels zijn tegenstander de baas is. Dat is veel beter dan Jörgensen, die slechts 40,2 procent van zijn duels wint. Kasper Dolberg zit er tussenin: de negentienjarige Deen wint vijftig procent van zijn duels en doet het daarmee verdienstelijk.

Nauwkeurigheid passes:
Kasper Dolberg -76%
Nicolai Jörgensen - 73%
Luuk de Jong - 67%

De Jong geeft dan weliswaar gemiddeld de meeste passes per duel (35, waarvan 16 voorwaarts), Dolberg passt het meest nauwkeurig van de drie. Dolberg geeft echter wel de minste passes per duel (24, waarvan 8 voorwaarts). Jörgensen zit er tussenin. Hij verstuurt 26 passes per duel, waarvan dertien voorwaarts.

Conclusie: Als het om productiviteit gaat, is Dolberg de beste spits van de traditionele top-drie. De jongeling heeft de minste minuten nodig om te scoren en heeft bovendien het hoogste nauwkeurigheidspercentage qua schieten en passen. De Jong is het sterkst van de drie en schiet het meest op doel, maar een spits wordt afgerekend op goals en daar heeft De Jong er dit seizoen het minst van. Jörgensen heeft dan wel de meeste goals en assists, maar heeft daar een stuk meer tijd voor nodig dan Dolberg dit seizoen.

Bron statistieken: Squawka