Feyenoord City: zó gaat het nieuwe Rotterdamse voetbalbolwerk eruitzien

Feyenoord City: zó gaat het nieuwe Rotterdamse voetbalbolwerk eruitzien

30-11-2016 16:00
34

Betaald Voetbal Organisatie Feyenoord (BVOF) en Stadion Feijenoord hebben woensdag in Rotterdam hun plannen voor Feyenoord City gepresenteerd. Tijd om de belangrijkste punten uit de presentatie uit te lichten!

Hoe komt Feyenoord City eruit te zien?
Het bestaande stadion moet als uitgangspunt worden gebruikt voor het nieuwe stadion. Het stadion moet plek bieden aan 63.000 stoeltjes. Bovendien moeten er optredens en concerten in kunnen worden gehouden.

Feyenoord City moet één groot sportcomplex worden waarbij er een verbindingsweg tussen het oude en het nieuwe stadion moet komen. Om de stadions heen wordt een groot park aangelegd. Bovendien worden er zo'n 1500 woningen gebouwd, evenals twee hotels en een bioscoop. 

Het moet een multisportclub worden waarbij Feyenoord niet alleen een voetbalclub is, maar ook een hockeyclub, een basket- en een volleybalclub. Feyenoord City moet zorgen voor grote gebiedsontwikkeling in de gemeente Rotterdam. Het project zal uit verschillende fases ontstaan en er zal worden begonnen met het gebied rondom het stadion.

De hoop is gevestigd dat de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion aan het begin van seizoen 2022/2023 wordt gespeeld. Het gehele project zal ongeveer vijftien jaar gaan duren.

Waar komt het te staan?
Het nieuwe stadion moet aan deels naast en deels boven de Maas komen te staan. Vlakbij het oude stadion. Er komt dan ook een verbindingsweg tussen de stadions en daartussen wordt een groot park aangelegd.

Hoeveel kost het?
Het nieuwe stadion, dat ontworpen is door Office for Metropolitan Architecture (architectenbureau van Rem Koolhaas), gaat zo'n 365 miljoen euro kosten. Stadion Feijenoord en de BVOF hopen op een investering van ongeveer 140 miljoen van gemeente Rotterdam. Het gaat dan om veertig miljoen in aandelen van het nieuwe stadion, zestig miljoen in de aankoop van grond en 35 miljoen in de infrastructuur.

Wat gaat er met de huidige Kuip gebeuren?
Er moet een atletiekbaan in komen en bovendien moeten er 160 woningen in het stadion worden gebouwd. Ook is het de bedoeling dat er een bezoekerscentrum in voor de voetbalclub in komt en dat er ruimte is voor economische activiteiten, zoals een bierbrouwerij voor speciaal Feyenoordbier. Het stadion is een gemeentelijk monument. Stichting Red de Kuip kwam met een plan voor een herverbouwing van de oude Kuip. Zij wilden er een derde ring bovenop laten maken en zorgen dat er meer commerciële faciliteiten in kwamen te zitten. In januari 2015 werd dit plan echter afgewezen wegens een tekort van 16 miljoen euro.

Wat gaat Feyenoord City de club brengen?
Feyenoord heeft voortdurend gezegd dat de bouw van een nieuw stadion moet leiden tot de grootst mogelijke groei van de club Feyenoord. Bovendien moet de nieuwbouw een begroting opleveren die minimaal gelijk is aan die van Ajax. De begroting van Feyenoord voor het seizoen 2016/2017 lag op 59 miljoen. Ter vergelijking: dat van Ajax werd in hetzelfde seizoen op zo'n 80 miljoen euro geschat. PSV heeft met 85 miljoen euro de hoogste begroting (Financieel Dagblad). Feyenoord City moet de club helpen om structureel tot de top van Nederland te behoren en ook Europees gezien stappen vooruit te zetten. Het aantal plaatsen van 63.000 is, kijkend naar de fanbase van Feyenoord, bewust gekozen om een bezettingsgraad van 100% te kunnen garanderen.

Bron beeldmateriaal: Feyenoord.nl