PSV-missie was makkelijker dan ooit, maar Cocu koos voor tussenoplossing
OPINIE - Niemand had verwacht dat PSV zich zomaar bij de eerste twee zou voetballen in een poule met Bayern München, Atlético Madrid en Rostov. Maar de manier waarop de Eindhovenaren zich dit seizoen hebben gepresenteerd in de Champions League baart zorgen. Niet op de minste plaats voor de rest van het seizoen van PSV.
Als er woensdag iets duidelijk is geworden tijdens het beslissende duel van PSV tegen Rostov (0-0), dan is het wel het ernstige gebrek aan creativiteit in de ploeg van trainer Phillip Cocu. De Russen zijn kunstig in het killen van wedstrijden, zo weten ook Ajax en Anderlecht, maar de machteloosheid waarmee PSV grote delen van de wedstrijd op het veld stond was tergend om te zien. Alleen in een ultieme opwelling waren Siem de Jong en Bart Ramselaar nog dichtbij doelpunten, maar als PSV zich gekwalificeerd zou hebben voor de Europa League zou het dat enkel en alleen te danken hebben aan een incidenteel goed vallend balletje.
Was het een tactische blunder van Cocu om in een wedstrijd die je moest winnen met 5-3-2 te starten? Het is een geoefend systeem waarmee PSV zeker vorig seizoen Europees lang meedeed, bijvoorbeeld in de achtste finale-duels met Atlético Madrid in de Champions League. En tegen tegenstanders als Bayern München is het zonder twijfel geoorloofd. Maar je zou bijna denken dat Cocu de belangen van deze wedstrijd tegen Rostov door elkaar heeft gehaald. Dat PSV de ploeg was die rustig kon loeren op een doelpuntje en aan een gelijkspel genoeg had. Dat het niet een alles-of-niets-wedstrijd was, maar dat er nog een herkansing zou volgen, als deze wedstrijd niet gewonnen zou hebben. Dat straalde 5-3-2 dinsdagavond tegen Rostov af. Té berekenend. Té doordacht. Terwijl er maar één missie was: winnen. Je wint, of je hebt helemaal niets. Meer reden om vol hartenlust de aanval te zoeken hoef je niet te hebben.
Cocu heeft met zijn tactiek en spelopvatting gedacht vanuit een vroege tegentreffer. Begin de wedstrijd naïef met aanvallen en de Russen zullen toeslaan. Weg Europa League. Daar valt iets voor te zeggen, want Rostov heeft in de return tegen Ajax bewezen vanuit de counter genadeloos toe te kunnen slaan. Dit was echter hét moment om te gokken. Niets heb je, de Europa League kun je krijgen. Cocu koos voor de tussenoplossing. Rostov afhouden en hopen op een balletje dat goed zou vallen. Niet vertrouwen dat je ploeg in een aanvallende formatie het verschil kan maken. Denken vanuit de angst voor de counter. Er waren simpelweg te weinig PSV’ers diep op de helft van de tegenstander om Rostov te overrompelen. Steven Bergwijn en Luuk de Jong tussen vijf Russen, nee, zeven Russen, ga er maar aanstaan.
Cocu valt zeker niet alles te verwijten. Natuurlijk miste PSV de bevlogenheid en de splijtende pass van Andrés Guardado. Natuurlijk is De Jong ondanks zijn twee treffers tegen ADO Den Haag nog lang niet waar hij wil en moet zijn. Natuurlijk waren de spelers die op het veld stonden gewoon niet goed genoeg. En vooral niet creatief genoeg. Bart Ramselaar wordt dit seizoen nog een beetje de redding voor PSV, met zijn geweldige inzicht en zijn lust om elke bal vooruit te spelen, elk duel te winnen. Een bijtertje. Siem de Jong dreigt een complete misser te worden, op Daniel Schwaab kun je - zo bleek afgelopen weekend tegen Roda JC - ook niet elke week bouwen en als ook Nicolas Isimat-Mirin prestaties op de mat gaat leggen zoals dinsdag tegen Rostov, heeft Cocu een serieus probleem. Steven Bergwijn is nog te licht, Luciano Narsingh een momentvoetballer, Oleksandr Zinchenko een geweldig talent maar hij kan (logischerwijs) de kar nog niet alleen trekken, achter Gaston Pereiro zat volgens Marcel Brands de hele voetbalwereld aan, maar daar valt nog altijd weinig van terug te zien. En zo kun je de hele selectie wel nalopen. Het is in de huidige samenstelling gewoon te karig bij PSV.
Met nog drieënhalve week tot het openen van de winterse transfermarkt ligt er natuurlijk snel een kans voor Brands en Cocu om daar wat aan te gaan doen. Op het eerste oog heeft PSV vooral drie versterkingen nodig: een creatieve middenvelder die (heel belangrijk voor deze ploeg) ook een doelpunt kan maken, een buitenspeler die er meteen staat (of misschien wel twee) en een concurrent voor De Jong in de spits. En als je iets verder kijkt: een powerhouse in het hart van de verdediging en een nieuwe linksback.
Het zullen vooral versterkingen zijn met het oog op volgend seizoen. Want wat valt er voor dit seizoen eigenlijk te redden met transfers? We schrijven 7 december 2016. PSV ligt uit de Champions League. Mag niet door in de Europa League. Is uitgeschakeld in het bekertoernooi. Ligt zes punten achter op koplopers Feyenoord en Ajax in de Eredivisie. Is in dramatische vorm. Het seizoen duurt nog een dikke vijf maanden, maar PSV lijkt al klaar.