Heel Europa jaagt op 'de nieuwe Zlatan': alles wat je moet weten over Alex Isak

Heel Europa jaagt op 'de nieuwe Zlatan': alles wat je moet weten over Alex Isak

12-12-2016 13:00
2

Bayern München, Paris Saint-Germain, Chelsea, Juventus, Liverpool en Manchester United zitten wekelijks op de tribune voor hem, Ronald Koeman (Everton) is van plan een bod te doen en ook Ajax, PSV en sc Heerenveen zijn gelinkt. Wie is Alexander Isak (17) - de man op wie heel Europa lijkt te azen - eigenlijk? VoetbalPrimeur zet alles wat je moet weten over 'de nieuwe Zlatan' op een rij.

Kind van ouders uit Eritrea, opgegroeid in het Zweedse Solna. Al op zesjarige leeftijd belandde Isak in de jeugdopleiding van AIK, één van de meest gerenommeerde clubs uit het land van knäckebröd en Pippi Langkous. Aanvankelijk speelde Isak vaak als aanvallende middenvelder, maar toen hij eenmaal in de spits belandde, ging de lange tiener (1 meter 90) in de jeugdelftallen van AIK aan de lopende band socren. "Toen-ie tien jaar was, was te merken dat Alex ontzettend veel talent had", zou AIK-scout Tobias Ackerman later vertellen. "Snel, een geweldige techniek. Toen kon je al vermoeden dat hij een hele goede speler ging worden."

Wedden

Meer odds

De verwachtingen waren dan ook groot toen Isak in februari 2016 eindelijk zijn debuut maakte voor het eerste elftal van de elfvoudig landskampioen. Tijdens een bekerduel met Tenhults IF, een bescheiden ploegje uit de vierde divisie van Zweden, was het gelijk één keer raak. Het zou de opmaat zijn voor een sensationeel jaar. Toen Isak twee maanden later in competitieverband voor de eerste keer een basisplaats kreeg toebedeeld, scoorde hij ook direct. De tiener schoot zichzelf daarmee de geschiedenisboeken in. Met zijn zestien jaar en 199 dagen werd Isak de jongste doelpuntenmaker ooit uit de Zweedse Allsvenskan. 

De nieuwe Zlatan
Uiteindelijk zou Isak tien doelpunten maken in 24 competitieoptredens namens AIK. In april werden de eerste scouts uit Engeland, Duitsland en Spanje gesignaleerd op de tribunes. Sindsdien is de hype rond Isak alleen maar toegenomen. Teamgenoot Chinedu Obasi (voormalig speler van onder meer TSG Hoffenheim en Schalke 04) is lyrisch over de spits. "Hij heeft héél veel potentie. Ik wil niet overdrijven, maar qua spel doet hij mij denken aan Zlatan Ibrahimovic", tekenden Zweedse media in augustus op uit de mond van de Nigeriaan.

Ook oud-Feyenoorder Alexander Östlund is lyrisch over de goalgetter, die de titel van jongste Zweedse doelpuntenmaker ooit van hem afpakte. "Alex is snel, technisch en sterk, hij heeft eigenlijk alles." Niet zo gek dus dat er in de zomer diverse ploegen een poging deden om Isak weg te kapen bij AIK. De tiener en zijn zaakwaarnemer Patrick Mork besloten echter dat het verstandig was om sowieso het seizoen af te maken in de Zweedse competitie. "Er was in juli héél veel interesse", verklaarde Mork recentelijk tegenover sportkrant Expressen. "Als Alexander graag had willen vertrekken, dan had hij nu in Engeland of Spanje gespeeld." 

Compleet
Wie kijkt naar het spel en de doelpunten van de inmiddels zeventienjarige Isak, ziet inderdaad een complete speler. Het is niet vanzelfsprekend dat een speler met een dergelijke lengte zó technisch vaardig is. Isak is bovendien een goede dribbelaar, blijft ijzig koel voor de vijandige goal en kan ook als aanspeelpunt fungeren. In een tijdsbestek van een jaar heeft Isak inmiddels zijn debuut gemaakt voor drie verschillende vertegenwoordigende elftallen van Zweden: onder 17, onder 19 én onder 21 jaar. Het gaat snel met zijn ontwikkeling, héél snel. AIK slaagde er in mei in om Isak vast te leggen tot de zomer van 2018. De nummer twee van het afgelopen seizoen heeft nu de zekerheid dat het een recordbedrag kan en zal ontvangen voor de tiener. Dat record staat nu op naam van Ibrahimovic, die vijftien jaar geleden voor zo'n acht miljoen euro naar Ajax verkaste.  

Real Madrid geeft gas
Mork wordt inmiddels dagelijks bestookt met telefoontjes van technisch directeuren uit heel Europa. "Noem vijf grote clubs en vier daarvan hebben interesse in Alex", zei de spelersmakelaar afgelopen maand. In het grootste voetbalblad van Zweden vertelde Isak onlangs dat hij 'graag wil vertrekken naar een grote buitenlandse club'. Alles wijst erop dat een transfer in de maak is. Everton zoekt in januari een spits en volgens Britse media ziet Koeman in Isak een potentiële opvolger van Romelu Lukaku.

Een bod van zo'n elf miljoen euro van Real Madrid is recentelijk afgewezen, weet Expressen. Mork en zijn cliënt voerden al diverse gesprekken met De Koninklijke. Real kampt met een transferverbod en mag tot januari 2018 geen nieuwe spelers inschrijven. Het ideale scenario is inmiddels uitgedokterd door de Spaanse grootmacht en AIK, schreef Marca deze week. Isak wordt in januari mogelijk verkocht en mag zich vervolgens nog een jaar lang doorontwikkelen in Zweden.