'Toen ik kwam, waren er vijf spelers, geen veld en geen clubhuis, niks...'

'Toen ik kwam, waren er vijf spelers, geen veld en geen clubhuis, niks...'

21-12-2016 11:26
1

Met een schat aan ervaring is Pieter Huistra inmiddels teruggekeerd in Nederland. De oud-trainer van FC Groningen heeft bijzondere avonturen achter de rug in Indonesië en Japan en vertelt er uitgebreid over.

In 2015 besloot Huistra om de andere kant van de wereld te bezoeken en werd hij technisch directeur bij de Indonesische voetbalbond. Een kortstondig avontuur. "De verkeerde persoon werd door de bond gekozen als coach en dat stond de president niet aan", vertelt Huistra in gesprek met de NOS over de politieke spelletjes die werden gespeeld. "De overheid die zich inmengt bij de bond, dat mag niet van de FIFA."

Huistra besloot op te stappen nadat de FIFA de voetbalbond een schorsing oplegde. Vervolgens trok hij naar Japan, waar hij aan de slag ging bij Iwaki FC. Hoewel het om een amateurclub gaat, blijkt Iwaki zeer ambitieus en wil het binnen tien jaar uitkomen op het hoogste Japanse niveau. "Toen ik kwam, waren er vijf spelers, maar er was geen veld en er was geen clubhuis, niks... De eerste drie maanden moesten we ons behelpen op een zandveld", vertelt Huistra.

Maar na die moeilijke start ging Iwaki draaien. Promotie volgde. "Ik liet ze vorige week achter met een eigen clubhuis, een geweldig veld en 32 spelers. Het voelde een beetje alsof ik een kindje achterliet en ik heb wat tranen weg moeten pinken." Huistra blijft er een jaar, zoals afgesproken. Nu is hij terug in Nederland. "Ik kan als hoofdtrainer, als assistent en als technisch directeur aan de slag. Voorlopig liggen de banen in Nederland niet voor het oprapen, maar wie weet wat er de komende maanden gebeurt."